2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fával váltanák ki a kőolajat

Egészen meghökkentő kutatással állt elő egy belga kutatócsoport, melyben azt taglalják, hogy miként tudná a fa leváltani a vegyiparban a mai napig széles körben használt kőolajat.

A Sicence szaklapban közzétett tanulmányban a belga tudósok egy korábbi kutatásukat vitték tovább. Eredményeik alapján bár jelenleg a kőolaj olcsóbb, mint a megújuló anyagok, megvalósíthatónak tűnik egy olyan biofinomító megépítése és működtetése, amely a fát vegyi építőkockákká alakítja – írja az EurekAlert alapján az Országos Erdészeti Egyesület.

Ahhoz, hogy a fából vegyi anyagokat nyerjünk ki, ki kell választani belőle a lignint, vagyis a faanyagot. A folyamat során keletkező papírpépet bioüzemanyagok készítéséhez vagy szigetelőként is lehet felhasználni,

a ligninből pedig előbb olajat kell készíteni, amiből aztán a kőolajhoz hasonlóan további feldolgozással fenolt, propilént és tintaösszetevőket is elő lehet állítani.

A lignint ilyen módon a műanyagok alkotóelemeként is fel lehet használni, és abban is előnyt élvez, hogy az ebből létrehozott vegyi anyagok kevésbé károsak az emberre, mint a petróleumból készülők.

Fotó: shutterstock.com

A papíriparban a ligninre általában melléktermékként gondolnak, ezért jellemzően el szokták égetni, pedig a kőolajhoz hasonlóan ennek is egy sor felhasználási módja van – mondta a kutatásban részt vevő Bert Sels, aki szerint a kutatás során egyértelműen bebizonyosodott, hogy hosszú távon jövedelmező is lehet a folyamat.

Az okosan menedzselt erdőkben a fakitermelés fenntartható, ráadásul a papíripar  zsugorodása miatt Európában jelenleg felesleg is van ipari felhasználásra szánt fából.

Neked ajánljuk
Harmincmilliárd forintos keretösszeggel újraindul a Zöld Nemzeti Bajnokok program A tőzsdei cégek többsége fittyet hány a fenntarthatóságra A hazai ipar egyik kitörési pontja az akkumulátor-iparág Használd máshogyan: három filléres csodaszer a lakásban Lejárt a mélytengerektől kapott haladék?
Tovább a forrásra: oee.hu
Vissza
Hírfolyam