2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EU mielőbb gátat szabna a szénszivárgásnak

Siettetné a szén-dioxid-vámok bevezetését az Európai Bizottság, hogy felszámolja az európai cégek szigorú klímavédelmi szabályokból eredő versenyhátrányát. Ez segíthetne elkerülni, hogy az üzemeket a kevésbé szabályozott országokba telepítsék át.

A korábbi tervek arról szóltak, hogy az Európai Biztosság 2021 folyamán tesz javaslatot a környezetvédelmi vám bevezetésére, az európai iparminiszterek tanácskozása után azonban Thierry Breton, az unió belső piacokért felelős biztosa a vámok mihamarabbi bevezetését szorgalmazta – számolt be a Reuters.

Az Európai Bizottság így már az év második felében elkészítheti javaslatát a vámrendszerrel kapcsolatban, amely az adott árucsoport előállításával járó szén-dioxid-kibocsátás arányában terhelné az exportcikkeket.

A vám kivetésének célja, hogy a szigorú uniós szabályozás ne hozza hátrányba a helyi vállalatokat, illetve egyben a világ más részein is kikényszerítse a klímabarát gazdasági környezet megteremtését.

Reyes Maroto spanyol iparminiszter szerint a szénszivárgás, vagyis az a folyamat, amely során a termelőüzemek kevésbé szigorúan szabályozott országokba települnek át, már most hatással van az európai gazdaság versenyképességére. 

Neked ajánljuk
Németország is zöldkötvényt bocsátott ki Ambiciózus fenntarthatósági programot indított a Tommy Hilfiger Jelentős forrásokat mozgósít a fenntarthatóbb működés érdekében a Nespresso Óvatosan a bambuszpoharakkal! 2000 nehéz helyzetbe került gyermek kapott segítséget
Tovább a forrásra: reuters.com
Vissza
Hírfolyam