2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mégsem olyan borús a felhőalapú tárolás jövője

Egy új kutatás szerint a nagy adatközpontok a korábban becsültnél sokkal kisebb környezeti terheléssel működhetnek.

A nagy számítástechnikai vállalatok távoli elérésen alapuló megoldásaihoz működtetett szerverparkjai az elmúlt években a gazdaság energiahatékonyság szempontjából legdinamikusabban fejlődő területévé váltak – számolt be egy Science-ben publikált tanulmány nyomán a Bloomberg.

Az elmúlt évtized az adatközpontok térnyerésével telt: forgalmuk tízszeresére, világszintű tárolókapacitásuk pedig 25-szeresére nőtt. Ennek a rengeteg, nagy teljesítményű gépnek a működése sok hőt termel, ami speciális hűtést, következésképp sok energiát igényel – azonban úgy tűnik, hogy az erre vonatkozó korábbi becslések nem vették tekintetbe a teljesítmény és az energiahatékonyság terén elért eredményeket.

A több felhőalapú informatika ma már nem jelent arányosan több energiafogyasztást.

A tanulmány adatai szerint 2010-ben az adatközpontok Irán felhasználásával egyenértékű, 194 terrawattóra elektromos energiát igényeltek. 2018-ra ugyanakkor a számítási kapacitás 550 százalékos növekedése az energiafelhasználás mindössze 6 százalékos növekedésével valósult meg. 

Fotó: pexels.com

A kutatás az internetes adatforgalomból kiinduló becslések helyett különböző források alapján a tényleges energiafelhasználást térképezte fel. Ugyanakkor készítői hangsúlyozták, hogy az adatközpontok jelentőségének növekedésével fontos lenne, hogy sokkal több hivatalos statisztika álljon rendelkezésre a működésükről, és hogy kivételes innovációs potenciáljukat a kormányzat a megfelelő szabályozási környezettel és adókedvezményekkel is támogassa.

Neked ajánljuk
A minőségi magyar bútorok gyártója is odafigyel a fenntarthatóságra Lehet úgy zöld egy vállalkozás, hogy a környezetvédelem profitot is hoz neki? Hozd (hideg)tető alá a környezettudatos otthonod! Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: bloomberg.com
Vissza
Hírfolyam