2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dilemmák: milyen jövő vár az olajvállalatokra?

Az amerikai társaságok kétségekkel vegyes kajánsággal figyelik az európai társaik körében hódító zöldítési hullámot. Vajon az alkalmazkodó vagy a kiváró, és a szennyezést kezelő műszaki fejlesztésekben bízó stratégia lesz a nyerő?

Hatalmas divattá vált az olajtársaságok zöldülése Európában. A Shell, a Repsol és az Eni igen komoly vállalásokat tett hosszú távra a szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentését illetően, sőt a BP még messzebb ment, és céljául tűzte ki, hogy operációja 2050-re karbonsemleges lesz – írja a Portfolio.

Amerikában ugyanakkor nincs nyoma hasonló tendenciáknak, sőt: az ExxonMobil és a 
Chevron vezetői szerint ezek a szén-dioxid-csökkentési törekvések teljesen feleslegesek és értelmetlenek, mivel jóformán semmi hatásuk nincs a klímaváltozásra.

Darren Woods, az ExxonMobil vezérigazgatójának véleménye szerint

a klímaváltozást nagyobb technológiai áttörésekkel lehetne megfékezni, mint a szén-dioxid-letárolás módszereinek fejlesztése, alternatív üzemanyagok növekvő használata a közlekedésben és az ipari termelési folyamatok újragondolása.

Az Exxon kétségét fejezte ki afelől, hogy a zöldülő európai olajtársaságok fenn tudják-e tartani a profitabilitásukat a megújulók felé való eltolódásukkal, mivel számításaik szerint a párizsi egyezmény 4 éve történő aláírása óta 4 százalékkal nőtt a globális karbonemisszió, míg a világ energiaigénye 6 százalékkal emelkedett.

Woods szerint attól, hogy az olajtársaságok megváltoztatják a termelési portfólióikat, a kereslet még nem fog varázsütésre megváltozni, így majd egy másik vállalat fogja ellátni a jelen levő igényeket, tehát ez egyáltalán nem jelenti a probléma megoldását.

Európában többen tennének a világosra Fotó: pixabay.com

Ugyanakkor az európai olajóriások az elmúlt két évben felülteljesítették amerikai társaikat, így a piacnak szimpatikusabbnak tűnik a klímavédelemmel való aktív foglalkozás.

Neked ajánljuk
A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam