2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hol tart a körkörös gazdaság kiépülése?

A Körforgásos Gazdaság Platform a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) szakmai vezetésével és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. szakmai támogatásával felmérést készített a körforgásos gazdaság hazai potenciáljáról.

A felmérésben közel 90 szervezet vett részt, melyek 84 százaléka a vállalati szektorban működik, ezen belül többségük (60%) kis- és középvállalat. A körforgásos gazdaság fogalmát a válaszadók többsége ismeri, de az ehhez kapcsolódó, már működő tevékenységek közül a legtöbben a szelektív hulladékgyűjtést jelölték meg – írja a hvg.hu.

A jelenleg elterjedt lineáris gazdasági modellről a körforgásos gazdaságra való átállás nem pusztán a hulladékok keletkezésének megelőzése és környezetbarát kezelése problémáit jelenti.

A körforgásos gazdasági modellben – a lineárissal szemben – a folyamatok zárt körben történnek, a hulladék szinte 100 százalékban hasznosul, a biológiai, illetve technológiai alkotórészek minőségi veszteség nélkül visszakerülnek a körfolyamatokba, így nem keletkezik hulladék.

A körforgásos gazdaságra való áttérés tehát nem más, mint a piacok, a fogyasztók és a természeti erőforrások közti viszony újragondolása, a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodás révén.

A magyar helyzet

A cégek 56 százalékánál működik a szelektív hulladékgyűjtés, a zöldbeszerzésekre 43, a szemléletformálásra 40 százalékuk fordít figyelmet. A 2025-ig megvalósítandó tervek között szintén elsősorban konvencionális tevékenységek szerepelnek: a legtöbben a beszállítók felé támasztott, környezeti szempontú ajánlások (elvárások) szigorítását, a körforgásos gazdasághoz köthető üzleti partnerség kialakítását és a felhasznált energia megújuló forrásokból történő fedezésének növelését tervezik.

A felmérésben részt vevő cégek még nem alkalmazzák az új modelleket, nem terjedt el a megosztásalapú gazdaság vagy az ipar 4.0 alkalmazása. 

Tovább nehezíti az átállást és a váltást, hogy a hazai válaszadók 38%-a kiadásként tekint a körforgásos gazdaságra való áttérésre, pedig a nemzetközi tapasztalatok szerint az ilyen átállás a vállalatoknak több mint felénél profitnövekedéssel járt.

Így a felmérés rámutat arra is, hogy kiemelten fontos lenne annak megértése, költségcsökkentés érhető el a körforgásos gazdasággal, hiszen az erőforrás-hatékonyság, a fel nem használt víz, energia és nyersanyag pénzügyi megtakarítást jelent.

Neked ajánljuk
Németország is zöldkötvényt bocsátott ki Ambiciózus fenntarthatósági programot indított a Tommy Hilfiger Jelentős forrásokat mozgósít a fenntarthatóbb működés érdekében a Nespresso Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam