2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Befektetések a változásba

A fenntarthatóság mint befektetési szempont a lakossági ügyfelek és az intézmények körében is világszerte egyre népszerűbb. Itthon azonban még csak nagyon kevés cégnek van fenntarthatósággal kapcsolatos (ESG) minősítése, ezen a téren még lenne hova fejlődni.

A Portfolio  IWS (Investment, Wealth and Savings – Befektetés, tőke, megtakarítás) szigorú környezetvédelmi, szociális és vállalatirányítási szempontokat érvényesítő (ESG) befektetésekről szóló szekciójában szó volt arról is, hogy a hazai befektetési alapok életébe is betör az ESG, mégpedig úgy, hogy

a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) minden alapot minősíteni fog ezen szempontok mentén.

A konferencián elhangzott előadásában Eszter Elemér, a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület  és a Társadalmi Hasznosságú Befektetők Egyesületének elnöke leszögezte: az ESG-alapokat más, hagyományos alapokkal összevetve nincs érdemi különbség a medián hozamokat tekintve. Nagyobb piaci visszaeséseknél ugyanakkor a fenntartható alapok válságállóbbnak bizonyultak.

Jancsár Gergely, a Mol-csoport Fenntarthatósági Testületének vezetője szerint az ESG lényege, hogy a fenntarthatóság hogyan épül be a vállalat döntéshozatali mechanizmusaiba. A mérhetőségét egyre nagyobb érdeklődés övezi, ugyanakkor ennek módszertanában a lényegességen és relevancián alapuló egységes sztenderdek bevezetésére lenne szükség.

Fotó: pixabay.com

Vízkeleti Sándor, a BAMOSZ elnöke, az Amundi Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója az előadásokat követő panelbeszélgetésben úgy fogalmazott, hogy a fenntartható befektetés az új norma, aminek az ESG a mérőrendszere. Ezzel a normarendszerrel szinte minden befektetést be lehet értékelni. Az Amundinál már 9000 befektetési célpontra van ESG-rating.

Várhatóan a jogszabályok elő fogják írni, hogy minden befektetési alapnak kell hogy legyen ESG-jelentése.

A BAMOSZ-on belül is gondolkodnak ezen, három kategóriát fogalmaztak meg: az első, amikor valaki csak ESG-jelentést készít a befektetéseiről. A következő az ESG plusz kategória, tehát a benchmarkénál jobb ratinget kell elérnie az alapnak. A harmadik pedig az ESG Impact, amikor kifejezetten a fenntarthatósággal kapcsolatos cégekbe fektet az alap.

Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam