2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így épül a körforgásos gazdaság Európában

Az Európai Bizottság célja, hogy a termékek életciklusának különböző szakaszaira kiterjedő intézkedések révén az európai gazdaságot alkalmassá tegye a zöld jövőre, erősítse versenyképességét, védje a környezetet, és ugyanakkor új jogokat biztosítson a fogyasztók számára.

A bizottság most elfogadott új cselekvési terve a körforgásos gazdaság elveinek megfelelő terméktervezésre és -gyártásra összpontosít annak biztosítása érdekében, hogy a felhasznált erőforrások a lehető leghosszabb ideig az unió gazdaságában maradjanak – ismertette az EB közleménye alapján az Enterprise Europe Network oldala.

„Gazdaságunk még ma is nagyrészt lineáris: a másodlagos nyersanyagoknak és erőforrásoknak csupán 12%-a kerül vissza a gazdaságba. Sok termék túlságosan könnyen elromlik, nem használható fel újra, nem javítható vagy újrafeldolgozható, vagy eleve csak egyszeri használatra készült” – mondta el a változás szükségességének alátámasztására Frans Timmermans, az európai zöldmegállapodásért felelős ügyvezető alelnök, hozzátéve:

„A klímasemlegesség 2050-ig történő eléréséhez, természeti környezetünk megőrzéséhez és gazdasági versenyképességünk megerősítéséhez teljes mértékben körforgásos gazdaságra van szükség.”

Virginijus Sinkevičius a környezetért, az óceánokért és a halászatért felelős biztos szerint a cselekvési tervben kijelölt jövőorientált intézkedések „üzleti és munkalehetőségeket fognak teremteni, új jogokat biztosítanak az európai fogyasztók számára, kiaknázzák az innovációt és a digitalizációt, és – a természethez hasonlóan – gondoskodnak arról, hogy semmi ne vesszen kárba.”

Az európai iparstratégia részét képező cselekvési terv egyebek mellett a következőket tartalmazza:

  • A bizottság jogszabályt fog előterjeszteni a fenntartható termékekre vonatkozó szakpolitikáról annak biztosítása érdekében, hogy az uniós piacon forgalomba hozott termékeket úgy alakítsák ki, hogy azok hosszabb ideig tartsanak, könnyebben újrafelhasználhatók, javíthatók és újrafeldolgozhatók legyenek, és az elsődleges nyersanyagok helyett a lehető legnagyobb mértékben tartalmazzanak újrafeldolgozott anyagokat.
  • Korlátozni fogják az egyszer használatos termékek forgalmazását, kezelni fogják az idő előtti elavulást, és be fogják tiltani az eladatlan tartós áruk megsemmisítését.
  • A fogyasztók a termékek javíthatóságára és tartósságára vonatkozó megbízható információkhoz férnek majd hozzá, ami segíti őket abban, hogy környezeti szempontból fenntartható döntéseket hozzanak. A fogyasztók élni fognak tudni a valódi „javításhoz való jogukkal”.
  • Nagyobb hangsúly kerül azokra az ágazatokra, amelyek a legtöbb erőforrást használják fel, és ahol nagy a körforgás megvalósításának lehetősége.
  • A cselekvési terv értelmében a bizottság kiemelt figyelmet fordít egyebek mellett az elektronikai hulladékok, a csomagolások, az egyszer használatos műanyagok, illetve a textiltermékek esetében felmerülő kihívások megoldására.
Neked ajánljuk
Komposztáló robot lett a startupverseny győztese A marketing sem csak a zöld ámítások terepe lehet A környezettudatosság jegyében készült épület nyerte el idén a Média Építészeti Díját Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: csmkik.hu
Vissza
Hírfolyam