2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Néhány példa a zöldcsomagolásra

A gombaalapú „polisztiroltól” a hullámkartonig – a környezetbarát csomagolások nem csak az árut óvják, a környezetet is!

A zöldcsomagolási megoldások gyakran biológiailag lebomló és újrahasznosítható anyagokat tartalmaznak, a szintén környezetbarát gyártási folyamatoknak köszönhetően pedig csökken a gyártásuk során kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége is. Az Nrgreport összegyűjtött jó pár ígéretes példát:

  • A kukoricakeményítő-alapú csomagolások különösen figyelemreméltó növekedést produkáltak a piacon az elmúlt évtizedben. Rendkívül sokoldalúan alkalmazhatók – a gyártók felhasználhatják például palackozásra vagy csomagolások alkalmával helykitöltésre.
  • A PLA népszerű biológiailag lebontható műanyag, amely tejsavból készül. Általában mezőgazdasági hulladékból, például kukoricából, cukornádból vagy a répapépből származó növényi keményítőből készül. A növényi alapú csomagolóanyagok másik típusa a Coca-Cola által kifejlesztett PlantBottle, amely egyfajta cukornádalapú PET (poli-etiléntereftalát).
  • Bár a hagyományos buborékcsomagolást sokan ismerjük, és imádjuk kipattogtatni, sajnos erősen környezetszennyező: helyettesítésére a törékeny tárgyak esetében a hullámosított buborékkarton kínál megoldást.
  • A gombaalapú csomagolás egyre népszerűbb a kereskedelmi csomagolások között. Többek között gombából készült csomagolóanyagokkal kezdte el helyettesíteni a polisztirol csomagolásait az IKEA is.
  • Jól bejáratott és rengeteg felhasználási területre megoldást kínáló alapanyag az újrahasznosított papír és karton. Ezek a fenntartható forrásból vagy 100%-ban újrahasznosított anyagokból készült csomagolások kiváló választásnak bizonyulnak mind biológiai lebonthatóságuk, mind pedig a környezetre tett hatásuk szempontjából.

További izgalmas megoldásokért látogasson el az Nrgreport oldalára!

Neked ajánljuk
Kizárólag USB-C-töltőket kapnak Európában az elektronikai eszközök Cukornádból és PET-palackból is készül már legó Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam