2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímabarát kockákra vált a Lego

A tervek szerint a Legónál 2025-től megválnak az egyszer használatos műanyag zacskóktól, és 2030-ra már a teljes termékpaletta környezetbarát elemekből készülhet.

A legókockák anyagaként évtizedek óta 90 százalékban kőolajszármazékból előállított akrilnitril-butadién-sztirolt (ABS) használnak, ami egy nagy keménységű és szilárdságú, jó hő- és vegyszerállóságú, hőre lágyuló műanyag – írja a Hirado.hu.

A játékiparban szinte kivétel nélkül használják ezt az anyagot.

 Az ABS melletti érv, hogy rendkívül jól formálható, ütés- és törésálló. 

A legókockák illeszkedéséhez két ezred milliméteres pontosságot írnak elő, a precíz fröccsöntési eljárás mellett a selejt aránya minimális. De vajon kiváltható-e ez az alapanyag egy környezetbarátabb összetevőből?

A dán játékgyár három éve belekezdett a bioplasztikok alkalmazásába. A kisebb és rugalmasabb alkatrészek esetében (növények, fák, bokrok) a cukornádból kinyert növényi alapú műanyagot használnak Fotó: visualhunt.com

A vállalat 2015-ben egy százfős kutatóközpontot állított fel billundi székhelyén
120 millió dolláros költségvetéssel, hogy környezetileg fenntartható megoldásokat fejlesszenek ki. 

A kihívás lényege, hogy olyan alternatív anyagot találjanak, amely legalább annyira sokoldalú és tartós használatot biztosít, mint a jelenleg használt alapanyag.

Niels B. Christiansen, a gyár vezérigazgatója szerint a legófigurák és a kellékek nagy része 2030-ra valószínűleg újrahasznosított műanyagból, illetve bioplasztikból készül majd. Egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy ez egy folyamatos átállás lesz, majd ezután jöhet a nagy áttörés, de ennek részleteiről nem árult el több információt.

A Lego nyíregyházi gyárának kommunikációs vezetője, Siket Lóránt a hirado.hu-nak a fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta, stratégiai szempontból az a cél, hogy megőrizzék a jelenlegi minőséget, ami miatt a termék sikeres: „olyan alternatív alapanyagot keresünk, amely pont ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint a jelenlegi termék. A fogyasztóink azt szokták meg, hogy az elemek tartósak, nem törnek, nem színeződnek és nem fakulnak ki, és ha összeillesztjük őket, nem esnek szét. De még egy bizonyos hangot is megszoktak, amikor kiborítjuk a földre, akkor a jól megszokott hangot kell produkálniuk majd a jövő legóelemeinek.” 

Neked ajánljuk
Ismét jó értékelést kapott a L'Oréal fenntarthatósági programja A fenntarthatóság igénye új feladatokat hoz a pénzügy világába Okosmegoldások segíthetnek megállítani a túlhalászatot Kiket gazdagítanak a tengerekből származó értékek? Hatezer maszkot kapott Szirmabesenyő
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam