2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felbolydulóban a csomagolóipar

Az egyszer használatos műanyagok uniós tilalma 2021-től, valamint a közvélemény erősödő nyomása rákényszeríti az ágazatot a környezetbarát alapanyagok használatára.

Az utóbbi időben nagyon komoly impulzusok érik a csomagolóipart, amelyek hatására az ágazat várhatóan jelentősen átalakul, korábban elindult folyamatai felgyorsulnak. Ezzel párhuzamosan a jelenlegi járványhelyzet a globális ellátási láncok környezetvédelmi szempontból szintén előnyös kiváltását hozhatja magával – írja a Profitline.

Az egyszer használatos műanyagok helyettesítése talán a sürgetőbb, hiszen 2021 januárjáig, a jogszabályok életbe lépéséig már csak hónapok vannak hátra, és egyelőre nincs jele az időpont kitolásának vagy az enyhítésnek – ismertette a helyzetet Markos András, a Hesse Trade Kft. ügyvezetője.

Napjainkban számos ágazat, gyártó szenved a szállítási idők elhúzódásától, az áru késedelmétől, csomagolást pedig szinte minden szektor használ, ami vállalkozásokban hosszú távon felvetheti az ellátási láncok lerövidítésének igényét.

A két hatás keresztmetszetében megoldásként a helyben gyártott, környezetbarát, lehetőleg lebomló és újrahasznosított eszközök, anyagok állnak.

A környezetvédelmi szakemberek különösen az egyszer használatos műanyag edények, evőeszközök, szívószálak eltüntetését sürgetik – nem ok nélkül. A másik nagy szegmens pedig a védőcsomagolások területe, ahol még mindig jelentős a habosított polisztirol. 

Ígéretes alternatívát jelenthet a cellulózrost-alapú, vákuumformázott, nálunk leginkább a tojástartókról ismert termékek szélesebb körű alkalmazása. Alapanyaguk a nagy mennyiségben rendelkezésre álló papírhulladék is lehet, ráadásul minden további nélkül előállíthatók a felhasználás helyén Fotó: Berklas/ Wikimedia Commons

Mindez, ahogy bármilyen technológiai váltás, természetesen beruházást igényel, ugyanakkor a globális környezetvédelmi vonatkozásai mellett versenyelőnyt és kiváló imázst hozhat annak, aki az elsők között veszi át a megoldásokat – véli a szakember.

Neked ajánljuk
A fenntartható gazdasági fejlődést elősegítő központ jött létre a Pannon Egyetemen Búcsút mond a műanyag csomagolásnak a LEGO A zöldenergia utóélete sem mindig tiszta Fontos kérdések dőlnek el a közeljövő uniós mezőgazdaságára nézve A jövő útja napelemmel van kirakva
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam