2021. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felbolydulóban a csomagolóipar

Az egyszer használatos műanyagok uniós tilalma 2021-től, valamint a közvélemény erősödő nyomása rákényszeríti az ágazatot a környezetbarát alapanyagok használatára.

Az utóbbi időben nagyon komoly impulzusok érik a csomagolóipart, amelyek hatására az ágazat várhatóan jelentősen átalakul, korábban elindult folyamatai felgyorsulnak. Ezzel párhuzamosan a jelenlegi járványhelyzet a globális ellátási láncok környezetvédelmi szempontból szintén előnyös kiváltását hozhatja magával – írja a Profitline.

Az egyszer használatos műanyagok helyettesítése talán a sürgetőbb, hiszen 2021 januárjáig, a jogszabályok életbe lépéséig már csak hónapok vannak hátra, és egyelőre nincs jele az időpont kitolásának vagy az enyhítésnek – ismertette a helyzetet Markos András, a Hesse Trade Kft. ügyvezetője.

Napjainkban számos ágazat, gyártó szenved a szállítási idők elhúzódásától, az áru késedelmétől, csomagolást pedig szinte minden szektor használ, ami vállalkozásokban hosszú távon felvetheti az ellátási láncok lerövidítésének igényét.

A két hatás keresztmetszetében megoldásként a helyben gyártott, környezetbarát, lehetőleg lebomló és újrahasznosított eszközök, anyagok állnak.

A környezetvédelmi szakemberek különösen az egyszer használatos műanyag edények, evőeszközök, szívószálak eltüntetését sürgetik – nem ok nélkül. A másik nagy szegmens pedig a védőcsomagolások területe, ahol még mindig jelentős a habosított polisztirol. 

Ígéretes alternatívát jelenthet a cellulózrost-alapú, vákuumformázott, nálunk leginkább a tojástartókról ismert termékek szélesebb körű alkalmazása. Alapanyaguk a nagy mennyiségben rendelkezésre álló papírhulladék is lehet, ráadásul minden további nélkül előállíthatók a felhasználás helyén Fotó: Berklas/ Wikimedia Commons

Mindez, ahogy bármilyen technológiai váltás, természetesen beruházást igényel, ugyanakkor a globális környezetvédelmi vonatkozásai mellett versenyelőnyt és kiváló imázst hozhat annak, aki az elsők között veszi át a megoldásokat – véli a szakember.

Neked ajánljuk
Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Mi vár a papírra az út végén? Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások A nyomtatható és újrahasznosítható telefonok vethetnek véget a nyersanyagpazarlásnak
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam