2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan készül a csomagolásmentes bolt?

A csomagolásmentes boltok azokat szólítják meg, akiknek nem jelent problémát, ha saját magukat kell ellátni, le tudnak mondani a 21. századi kényelemről, és kellő akarattal változtatnak, hogy környezettudatos módon tudjanak élni. De mi kell egy ilyen bolt életre hívásához?

Bár a koronavírus miatt sorra bezártak az üzletek, köztük a szentendrei Életerő Központ is, az Xforest mégis interjút készített az alapítóval, hogy választ kapjon a kérdésre, mi kell a jó üzlethez.

Endrei Balázs párjával közösen, saját életükből, igényeikből kiindulva, a környezettudatos gondolkodás népszerűségének növekedésén felbátorodva nyitotta meg szentendrei csomagolásmentes üzletét, illetve az ahhoz kapcsolódó életmódközpontot: előadásokkal, filmvetítéssel, különböző mozgásos foglalkozásokkal is várják az érdeklődőket.

Fotó: eleterokozpont.com

A zero waste kapcsán Ernyei Balázs fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy nem egy ismeretlen életformáról van szó.

„Nem egy teljesen új dolgot csinálunk, hanem visszamegyünk abba az időbe, amikor a csomagolás úgymond még nem volt divatos.”

A vállalkozó szerint a csomagolásmentes bolt működtetésében a hitelesség a legfontosabb: „van egy nagy ellentmondás a hagyományos bolt és a csomagolásmentes bolt között. Míg a hagyományos boltnak a legfontosabb fokmérője a forgalom – nálunk nem. A csomagolásmentesség azt jelenti: bejössz egy recepttel, az van benne, hogy tegyél bele két kanál chiamagot, akkor tőlünk nyugodtan vihetsz két kanál chiamagot.”

Fotó: eleterokozpont.com

Ugyanakkor van buktatója is a dolognak: „azért arra figyelni kell hogy ne kezdjük el árulni például ezeket az tároló edényeket, üvegeket. Igény van rá, mert mindenki fel akar szerelkezni ezekből. De ne legyen önbecsapás. Nem szabad az egyik fogyasztási cikkről a másikra bátorítani az embereket.” Ki mit talál otthon, nyugodtan használja újra. 

Ernyei Balázs bizakodó: úgy véli, van egy réteg, amelyik abba fogja hagyni a nagykereskedelemben való vásárlást.

„Néhány év, és szerintem 2-3 kilométerenként lesz egy csomagolásmentes volt. Sokan már most keresik a lehetőségeket, hogy nyissanak egy ilyet. Nyilván lesz, akinek be fog jönni, és lesz olyan, akinek nem. Úgy gondolom, nagyon fényes jövő áll a csomagolásmentes boltok előtt.”

Az interjú teljes terjedelmében az Xforest oldalán olvasható. Bár jelenleg zárva van az Életerő Központ, de a honlapjukon online lehet csemegézni a termékeikből.

Neked ajánljuk
Nagy érdeklődés fogadta a zöldlakáshitelt A marketing sem csak a zöld ámítások terepe lehet A siker titka vidéken, 1. rész - A zánkai Gyógynövény-völgy (videó) Százezreket fenyegetnek a súlyos áradások következményei Dél-Szudánban A férfiak étrendje több üvegházhatásúgáz-kibocsátással jár
Tovább a forrásra: xforest.hu
Vissza
Hírfolyam