2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy korát megelőző befektetési alap töretlen sikerei

Öt éven belül immár negyedszer lett az év legjobb globális részvényalapja az OTP Klímaváltozás 130/30.

Az OTP Klímaváltozás 130/30 Alap az elmúlt öt évben négyszer is a hazai mezőny legjobb globális részvényalapja lett. Az alapot 2008 elején találta ki Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója, akivel a siker kapcsán a Privátbankár készített interjút.

Az alapító elmondta, az OTP Klímaváltozás 130/30 egy tematikus alap. Az ESG-befektetésekkel ellentétben a cégek működésének szociális, etikai vonatkozásait nem vizsgálja, viszont kizárólag olyan vállalkozásokba fektetnek, amelyek alaptevékenysége a fenntartható fejlődést szolgálja. Ezek jellemzően kisebb árbevételű és eredménytermelő képességű társaságok. 

„A mi feladatunk, hogy megtaláljuk azokat a cégeket, amelyek olyan hasznos tevékenységet végeznek, amit a piac is visszaigazol.”

Az ötletet a mára általánossá váló fenntartható trendeket megelőzve, Al Gore szemléletformálást, de a bevételeket tekintve is nagy sikerű Kellemetlen igazság című dokumentumfilmje adta. Czachesz Gábor számára nemcsak a globális felmelegedés mögött álló emberi tényezővel való szembenézés volt fontos, hanem az is, milyen nagy hatással volt mindez a közönségre – felismerte az ebben rejlő üzleti lehetőséget.

„Ennek kapcsán vetődött fel bennem, hogy ez egy olyan tematika, ami a következő tíz-húsz évben a befektetési piacokat befolyásolni fogja.”

2012 óta a részvényalap három részportfóliót tartalmaz: egyikbe a zöldenergiás cégek részvényei, a másikba a vízgazdálkodással, a fenntartható hulladékgazdálkodással foglalkozó vállalatok, a harmadikba pedig a fenntartható élelmiszer-termelésre fókuszálók kerültek.

Az elmúlt évek gazdasági és ökológiai folyamatai – például a dél-amerikai mezőgazdaság terjeszkedésével felerősödő erdőirtás – megmutatták, hogy a fenntartható fejlődést csak akkor lehet megvalósítani, ha az kormányzati támogatást is kap, ami elképzelhetetlen a választók határozott elkötelezettsége nélkül.

Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: privatbankar.hu
Vissza
Hírfolyam