2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szappan és a tenni akarás hatalma

Európában élve csak az elmúlt hetek eseményei nyomán vált átélhetővé, mekkora jelentőségre tud szert tenni egy kis darab szappan. Egy sajátos társadalmi vállalkozás, a Szappanbank alapítója évek óta azon dolgozik, hogy az alapvető tisztálkodószer a vidéki Kambodzsa legszegényebb háztartásaiba is eljusson. Üzleti modelljével nemcsak a szállodaipar pazarlásának vetett gátat, de rászoruló nők tucatjainak is munkalehetőséget biztosít.

Samir Lakhani egy akvakultúrát alkalmazó élelmezési programon dolgozott Kambodzsában, amikor szemtanúja volt, ahogy egy újszülöttet mosószeres vízben fürdettek meg. A felkavaró élmény után a hotelbe visszatérve szembesült vele, hogy alig használt szappanja kidobásra került – nem volt nehéz összekötnie a pontokat.

Becslések szerint világszerte naponta mintegy 2-5 millió szappan végzi a kukában. Miközben évente több millió gyermek hal meg világszerte egy egyszerű kézmosással megelőzhető emésztőrendszeri megbetegedésben!

Ez elfogadhatatlan – szögezi le Lakhani. Az eco-szappanbank a szállodáktól gyűjti be a vendégek távozásával máskülönben kidobásra kerülő darabokat. Az üzemben dolgozó 150 nő fertőtleníti, majd feldolgozza: újraönti, folyékony szappanná alakítja őket. A szappanok ezután rászoruló családokhoz, kórházakba, szociális intézményekbe kerülnek.

Fotó:Eco-Soap Bank/treehugger.com

A koronavírus kitörésével a szappan fontosabbá vált, mint valaha, ugyanakkor a szállodák ellehetetlenülésével a korábbi beszerzési forrás is elapadt. A Szappanbank azonban gyorsan alkalmazkodott az új körülményekhez. Átálltak a szappangyártás során keletkező – mintegy 10 százaléknyi! – hulladék hasznosítására. Ennek köszönhetően az elmúlt két hónapban hét országban mintegy 1,5 millió darab szappant sikerült eljuttatniuk azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá – derül ki az Inhabitat beszámolójából.

Neked ajánljuk
A következő tíz évünk egy elvesztegetett évtized lesz? Újabb elismerésben részesült a hazai zöldkötvény A szénszivárgás erősödésétől tart a Századvég Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: treehugger.com
Vissza
Hírfolyam