2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fenntartható újjáépítést sürgetnek az önkormányzatok Európában

A Régiók Európai Bizottságán belül működő Elnökök Értekezlete közös nyilatkozatban arra kéri az uniós intézményeket és a tagállamokat, hogy ambiciózus helyreállítási tervvel álljanak elő egy fenntartható, reziliens és társadalmilag igazságos Európa érdekében, amely sem térségeket, sem embereket nem hagy lemaradni.

A Régiók Európai Bizottságán belül működő Elnökök Értekezlete közös nyilatkozatában kiemeli, hogy a Covid–19 okozta sokk példátlan jellege azonnali intézkedéseket és merész szociális helyreállítási és gazdaságélénkítési tervet tesz szükségessé az Európai Unió számára – ismertette a Napi.hu.

A járvány kezelését elősegítő és a jövőbeli sikeresebb alkalmazkodás feltételeit megteremtő intézkedésekre egyaránt fogalmaztak meg javaslatokat, emellett

„egy fenntartható, reziliens és szociális Európa érdekében” sürgetik egy ambiciózus gazdaságélénkítési terv létrehozását.

A nyilatkozatban hangsúlyozzák, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a helyi gazdaság támogatása, a munkahelyek megmentése, új foglalkoztatási lehetőségek teremtése, az összes vállalatnak a vállalkozás folytatásában való segítése és a minőségi oktatás biztosítása érdekében.

Véleményük szerint a gazdaságélénkítési terv középpontjában egy az uniós költségvetéshez kapcsolódó és európai adósságbiztosításon alapuló uniós gazdaságélénkítési alapnak kell állnia. Az alapnak megközelítőleg 500 milliárd eurós forrásokat kellene biztosítania, és lehetővé kell tennie a jövőorientált beruházásokat.

A közszolgálattal összefüggő kiadások egyharmadát és az uniós közberuházások kétharmadát a helyi és regionális önkormányzatok kezelik – szögezi le a közlemény,  a Régiók Európai Bizottságán belül működő Elnökök Értekezlete szerint ezért  nélkülözhetetlenek lesznek gazdaságaink újjáépítéséhez, az ökológiai átmenet és a szociális innováció végrehajtásához.

Neked ajánljuk
Az Európában felhasznált „tiszta energia” Dél-Amerikában meglehetősen piszkos nyomot hagy Újra pályázhatnak a hazai zöld cégek Ürge-Vorsatz Diána szerint a Covid miatti leállás nem javított a klíma állapotán A pandémia a fenntartható befektetések váratlan gyarapodását hozta A tudatos használatuk nélkül a mobiltelefonok gyártása is veszélybe kerülhet
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam