2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímasemlegesség új munkahelyeket is hozhat

Sokan tartanak attól, hogy a zöld gazdasági fordulat munkahelyek megszűnését eredményezheti, pedig ennek nem szükségszerűen kell így lennie.

A Cambridge-i Egyetem fenntartható vezetés intézetének munkatársai öt különböző esettanulmány során is arra az eredményre jutottak, hogy a karbonsemleges átállás bár eredményezne megszűnő állásokat, összességében átrendeződéshez vezet, és hatására több munkahely jön létre – számolt be róla a hvg.hu.

A friss jelentéssel a European Corporate Leaders Group (CLG Europe) az uniós politikai és gazdaságpolitikai vezetők figyelmét arra szeretné felhívni, hogy a nettó nulla kibocsátású gazdaságra való, jól megtervezett átállás segíti a munkaerőpiacot, hogy ellenállóbb legyen az olyan megatrendekkel szemben, mint a technológiai fejlesztések és a globalizáció, a demográfiai változások vagy az erőforrások szűkössége.

A modellezés során a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy miközben sikerülhet az 1,5 Celsius-fokra vonatkozó célokat is tartani, a teljes foglalkoztatás is növekszik 1 százalékkal.

Az Egyesült Királyságban például a tengeri szélenergiaipar lehet jelentős foglalkoztató a jövőben, munkát biztosítva azoknak, akiket korábban az olaj- és a földgázipar foglalkoztatott.

Az elektromos autók elterjedése az autóipar beszállítói láncolatának egészében nagy változásokat hoz, ami munkahelyek elvesztésével jár, de a foglalkoztatás ezzel párhuzamosan nő az elektronikai, az infrastruktúra-fejlesztési, a szolgáltatási és a gyártói szektorban is.

Az átállásban érintett szektorok munkavállalói előtt megnyíló lehetőségekre további példákat találunk a hvg.hu cikkében .

Neked ajánljuk
Komposztáló robot lett a startupverseny győztese A marketing sem csak a zöld ámítások terepe lehet A siker titka vidéken, 1. rész - A zánkai Gyógynövény-völgy (videó) Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam