Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az éghajlatváltozás a bankoknak is befűthet?

A klímaváltozás korunk egyik legsúlyosabb, már rövid távon is aktuális kihívása, amelynek gazdasági hatásai a pénzügyi intézményeket sem kerülik el. Ma már számos bank, biztosító, jegybank és felügyelet ismeri fel a kérdés jelentőségét, sőt a kockázatok számszerűsítésének igénye is felmerül – a megvalósítás lehetőségeiről az MNB Fenntartható Pénzügyek Főosztályának szakértője közölt elemzést.

Boros Eszter Portfolión megjelent írásában emlékeztet: a klímaváltozás az utóbbi időben fontos témává vált a jegybankok, felügyeletek és a pénzügyi piacok számára is.
Hiszen a finanszírozott vállalatok, beruházások és ingatlanok környezeti szempontból nagyon eltérő minőségűek lehetnek, ráadásul az időjárási jelenségek is kisebb-nagyobb veszélyt jelentenek számukra.

Az adósok sérülékenysége miatt pedig a finanszírozó intézmények is szembesülnek az éghajlatváltozás kockázataival.

Ezért a jegybankok és felügyeletek – így az MNB is – rendszeresen végeznek a bankszektorra és annak egyes intézményeire vonatkozó stresszteszteket, illetve a szabályozás maguknak a bankoknak is előírja ezek lefuttatását. Az összetett kvantitatív elemzés révén felmérhető, hogyan viselnék a hitelintézetek a súlyos gazdasági visszaeséseket, sokkokat.

A klímaváltozás ugyanakkor jelentősen eltér a leggyakrabban modellezett, „hagyományos” sokkoktól – húzza alá Boros Eszter. Ugyanis ezeknél a szokottnál is nagyobb bizonytalanság jelentkezik amiatt, hogy az éghajlati jelenségek rendkívül összetettek, az emberi tevékenységekkel sokrétű kölcsönhatásban állnak, és teljesen csak hosszabb időhorizonton bontakoznak ki.

Az egyik fő modellezési kihívást az éghajlatváltozás időtávja jelenti.

A banki kockázatkezelésben alkalmazott általános stressztesztek döntően rövidebb, 3-5 éves időszakot vizsgálnak, így a felügyeleteknek és a pénzügyi intézményeknek komplex, hosszú távú stressztesztelési megközelítéseket is ki kell alakítaniuk a kockázatok teljes körű megértése érdekében. A klímastressztesztelés ezért olyan terület, amelyen élénk gondolkodás folyik a világ pénzügyi intézményei és érintettjeik körében – fogalmaz a szakértő.

Boros Eszter írása egy lehetséges modell kidolgozásához is támpontokat nyújt.

Neked ajánljuk
Már minden Sparban elérhetők a zöldmegoldások A digitális technológiák segítenek a zöldítésben Észbontó mennyiségű hal kerül a hazai vizekbe (képgalériával) A mindig friss konyhai fűszernövények titkai Rengeteg halálos áldozatot követelt az Amphan-ciklon
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam