2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A digitális technológiák segítenek a zöldítésben

A mesterséges intelligencia vagy a szimulációs szoftverek alkalmazása nem csupán a termelékenységet növelheti: segítségükkel az energiafelhasználás és a szennyező anyagok kibocsátása is csökkenthető.

A mesterséges intelligencia képes például a gépek működésében tapasztalt szokatlan eltérések észlelésére, ezáltal időben észlelhetők, sőt, akár el is kerülhetők a meghibásodások, ezáltal pedig a kevésbé hatékony gyártási folyamatok vagy éppen a javítás során felhasznált többlet erőforrások is megtakaríthatók – idézi Paige Morse-nak, az AspenTech vegyipari vállalat egyik igazgatójának okfejtését az Autópro.

Az energiamenedzsment-modellezéssel a gyárak energiafelhasználása, valamint az ahhoz kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás csökkenthető – akár 5-20 százalékkal! A szimulációk segítik a hő hatékony hasznosítását, az új létesítmények tervezését, illetve megvilágítják a környező fogyasztókkal való energiamegosztásban rejlő potenciált.

A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint az ipari vállalatok a digitális technológiák alkalmazásával akár 30 százalékkal is javíthatják energiahatékonyságukat.

Morse úgy véli, hogy a körkörös gazdaságban a műanyagipari vállalatok számára különösen fontos lesz az innováció. Néhányuk például az úgynevezett depolimerizációval, azaz a műanyagok monomerekre való visszabontásával próbálkozik, azonban ezek a folyamatok még nagy energiaigényűek. Ennek megváltoztatásában jelentős szerephez juthatnak majd a modellezési szoftverek.

Neked ajánljuk
Az MNB is kiemelten kezeli a fenntarthatóságot Konferencia a zöld reklámról Az egyszer használatos műanyag kivezetése nem csak a környezetnek, a vállalatoknak is fontos lehetőséget jelent Az Európai Központi Banknál is érik a zöldfordulat, de ennek nem mindenki örül A világon elsőként engedélyezték mesterséges csirkehús értékesítését Szingapúrban
Tovább a forrásra: autopro.hu
Vissza
Hírfolyam