2021. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jó úton jár a Škoda

Az autógyártó csehországi üzemében év eleje óta 100 százalékban hasznosítja a gyártás melléktermékeit, ráadásul határozott céljuk, hogy fél évtizeden belül elérjék a szén-dioxid-semleges működést.

A gyár utoljára 2015-ben szállított gyártási hulladékot szemétlerakóba, azóta égetőműbe kerül a hulladék, ahol hasznosítják a hőt. 2018 óta a gyártásban keletkező iszapanyagok is hőenergiaként fejezik be földi pályafutásukat – írja a Vezess.hu.

2020 óta a normál üzleti tevékenységből származó hulladékuk sem kerül lerakóba – ezzel teljes mértékben megszűnt az üzem hulladékkivitele.

A cseh körkörös gazdasági intézettel (Institut Cirkulární Ekonomiky) karöltve a Škoda Auto a lehető legszélesebb körben igyekszik újrahasznosítani, ismételten felhasználni a termelés melléktermékeit és hulladékait, de legfőképpen eleve elkerülni a hulladékok keletkezését.

A gyár új fényezőüzeme például autónként 210 grammal kevesebb oldószert és 17 százalékkal kevesebb fedőlakkot használ, mint egy átlagos fényezőműhely. Emellett sikerült megoldaniuk, hogy ne keletkezzen festékiszap-hulladék, a légkörbe jutó festékmaradék mennyiségét pedig jelentősen csökkentették.

Készül a négykerekű Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
A zöldtechnológia ma már gazdaságilag is jó választás A pandémiából tanulva zöldül az Epson Az erdőktől a gardróbokig – új ösvényeken a fenntartható divat felé 8 autó villámtölthető egyszerre a MOL Plugee balatonlellei töltőin A jövő üzlete a háborítatlan erdő
Tovább a forrásra: vezess.hu
Vissza
Hírfolyam