2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Azon a bizonyos pokolra vezető úton biztosan bioetanollal járnak

A környezeti kihívások általában pokolian összetett problémák, a megoldásukra tett kísérletek pedig sokszor a legjobb szándék mellett is félrecsúszhatnak. A bioetanol előállításával okozott károk jól példázzák a lehetséges nehézségeket.

Ami egyik oldalról nagyon is örvendetes kezdeményezés, az a másikról komoly ökológiai katasztrófával is fenyegethet. Ez tökéletesen igaz Brazília, pontosabban Cerrado esetére, ahol a cukornád jelenti a megélhetés elsődleges forrását.

A legjobb az lenne, ha mindannyian képesek lennénk megfizetni az elektromos közlekedést amellett, hogy közben az energiát megújuló forrásokból nyernénk hozzá. A bioetanol ilyen, hiszen kevésbé szennyezi a környezetet, ráadásul megújuló forrásból, cukornádból nyerik.

A klíma, a gazdaság és az egyes ember nyer ezzel a megoldással, azonban a termesztésbe bevont területek ökoszisztémája súlyos károkat szenved.

Cerrado a világ egyik legfajgazdagabb szavannai régiója, csakhogy gazdaságilag igencsak segítségre szorul Fotó: Wikimedia Commons

A régió felvirágoztatását a kormány a mezőgazdaság fellendítésével kívánta elérni, melynek következtében a cukornád is megjelenhetett a területen. A világ pedig igyekszik zöldülni, és a benzin helyett vagy mellett egyre nagyobb mennyiségben fogyaszt bioetanolt is, amit cukornádból nyernek.

Ha nő a kereslet, terjeszkedik az ültetvény, jelenleg éppen egy fél svájcnyi területet akarnak beszántani, hogy profithoz jussanak. A tudósok kalkulációi alapján a terület ilyen szintű megbolygatása a helyi ökoszisztémák súlyos károsodásával jár majd. Többek között olyan különben is veszélyeztetett fajok tűnhetnek el a szavannás régióból, mint például a sörényes farkas vagy az óriás hangyász.

Neked ajánljuk
Sikeresen teljesítette klímavédelmi vállalásait a Facebook Meddig drágulhatnak az uniós szén-dioxid-kvóták? Kis zöld könyv – kalauz a fenntartható élethez Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: koponyeg.hu
Vissza
Hírfolyam