Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mennyit ér a tiszta víz, a beporzott almafa vagy a talajt karbantartó állatok munkája?

A Nature szerkesztőségi állásfoglalása szerint a koronavírus következményeinek kezelése jó alkalmat kínál arra, hogy gazdaságunkat a természet valós értékét  számításba véve tervezzük újra.

A szerkesztőségi állásfoglalás felidézi, hogy több mint egy évtized telt el Partha Dasgupta iránymutató írásának megjelenése óta (2008), amelyben a közgazdász figyelmeztetett: tévedés azt gondolni, hogy a gazdasági növekedés számításánál a természetre egy örök, mindig elérhető erőforrásként tekinthetünk.

A Nature szerint történtek azóta változások. A közgazdászok többször dolgoznak együtt ökológusokkal, a kormányok és az üzleti szereplők is egyre inkább tisztában vannak a minket körülvevő természeti világ törékenységével. Azonban számos kormányzati szereplő hosszú időn át ellenállt annak, hogy a gazdaság új fogalmát tekintse irányadónak.

Erőfeszítés nélkül csak látszólag van egyensúly Fotó: shutterstock.com

A fordulatot az elmúlt években közzétett ökológiai jelentések hozták el, amelyek több millió faj pusztulását vetítették előre. Többek között Kína és az Egyesült Királyság is hozzáfogott, hogy megbecsülje a termelésükhöz szükséges úgynevezett természeti szolgáltatások értékét, számszerűsítse a biodiverzitás megőrzésével járó előnyöket és az elvesztése nyomán fenyegető károkat.

Dasgupta és csapata nemrégiben megjelent időközi jelentésében arra figyelmeztet, hogy ha az ökoszisztémák sokszínűsége és minősége továbbra is csökkenni, illetve romlani fog, akkor az emberek életkörülményei is rosszabbak lesznek. Még akkor is, ha közben a GDP-ben mért gazdasági növekedést sikerül fenntartani.

Ugyanakkor biztató fejlemény, hogy a gazdasági teljesítmény mérésében kulcsszerepet játszó ENSZ nemzeti számla rendszer (System of National Accounts – SNA) felülvizsgálata jelenleg is zajlik, és kidolgozása óta most először felmerült az igény arra, hogy a rendszer a fenntarthatóság és a jóllét szempontjait is figyelembe vegye.

Neked ajánljuk
A szappan és a tenni akarás hatalma A klímasemlegesség új munkahelyeket is hozhat A klímavédelmi akcióterv végrehajtása a járvány idején sem áll meg Lehet-e a természeti értékeket megőrizve eredményesen gazdálkodni? (videó) „A városban élő emberek földönkívüliekké váltak” – Kiállás az amazonasi őslakosok mellett (képgalériával)
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam