2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A zöldmegújulás a munkanélküliség kezelésében is segíthet?

A koronavírus nyomában járó válság kezelésekor fontos, hogy „ne ugyanazt és ugyanúgy akarjuk csinálni, mint ahogy tettük azt a vírushelyzet előtt – ahogy azt az „újraindítás” sugallja. A cél a megkezdett tisztább termelés felé történő elmozdulás elősegítése, a munkahelyüket elveszített dolgozók esetleges átképzése, a természetes környezetünk megóvása és a munkahelyteremtés kell hogy legyen” – hangsúlyozza Fazekas Dóra közgazdász, a Cambridge Econometrics kutató-tanácsadó cég budapesti irodájának vezetője.

Fazekas Dóra Másfélfok.hu-n megjelent írásában arra figyelmeztet, amennyiben ugyanazon a pályán indítjuk újra a gazdaságot, számításaink szerint 3,4 °C-os felmelegedés várható 2100-ra az iparosodás előtti átlaghőmérséklethez képest.

A Cambridge Econometrics intézet elemzése szerint a 2008-as válság után rövid távon sikerült a gazdaságot újraindítani, azonban hosszú távon a környezeti, fenntarthatósági célkitűzések sérültek. Az elmaradt zöldfordulat mostanra nemcsak sürgetőbbé, de könnyebben kivitelezhetővé is vált.

A zöldítés munkahelyeket is hoz

 A szakértő szerint ehhez többek között „célzottan kell támogatásokat fordítani a hazai épületállomány energetikai korszerűsítésére, a megújuló energiatermelés felfuttatására, a mezőgazdaság támogatására és zöldítésére.”

A fenntartható fordulathoz kapcsolódó intézkedések átképzésekkel párosítva munkahelyteremtési lehetőséget is biztosítanak.

A zöldmegújulás (green recovery) a nem szennyező energiatechnológiákra való áttérés és a járvány okozta negatív gazdasági hatásokból való kilábalás párhuzamos, egymást erősítő megvalósítása. A folyamat során olyan iparágakat kell előtérbe helyezni, amelyek elősegítik, hogy hosszú távon a hasonló válságokkal szemben ellenállóbb legyen a magyar gazdaság.

A koronavírus miatt földre kényszerült repülőgépek Fotó: shutterstock.com

Fazekas Dóra szerint

„a zöldmegújulás azt is jelenti, hogy lehetőséget látunk ebben a válságban, hogy nem az eddigi struktúrákat konzerváljuk, hanem a saját lehetőségeinkre jobban támaszkodva, a hazai, helyi erőforrások igénybevételével az európai piacokra termelünk.”

A szakértő ilyen lehetőségnek látja a hazai épületállomány energetikai korszerűsítését, a megújuló energiatermelés felfuttatását, valamint a mezőgazdaság támogatását és zöldítését. Elemzésében emellett a rövidebb ellátási láncok kialakításának szükségességét is kiemeli, amely felértékelheti a visegrádi országok szerepét az európai gazdaságban.

Neked ajánljuk
A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására A svéd faipar nem látja problémásnak az erdők kitermelését – éppen ellenkezőleg! Népszerűsítsd te is az európai zöldmegállapodást Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: masfelfok.hu
Vissza
Hírfolyam