2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hamarosan jöhet a zöldkötvény

Ha megfelelő lesz az ötlet fogadtatása a befektetők részéről, rövidesen sor kerülhet Magyarország történetének első zöldkötvény-kibocsátására.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a napokban kezdte el a befektetői találkozók szervezését a lehetséges kibocsátás előtt. Ezeken mérik fel a piaci igényeket, majd a visszajelzések függvényében döntenek a tranzakció részleteiről – írja a Portfolio.

A zöldkötvény a világban is gyerekcipőben járó eszköz, dedikáltan környezetvédelmi beruházásokat finanszíroznak belőle. Olyan befektetőket lehet megcélozni vele, akik sokat adnak a fenntarthatóságra. A kibocsátók között egyelőre a vállalatok járnak élen, de önkormányzatok és nemzetközi szervezetek is bocsátottak már ki zöldkötvényt.

Ezeknek a kötvényeknek a kamata általában magasabb, mint a hasonló futamidejű hagyományos állampapíroké: ez a környezettudatosság ára.

Az idei tervek között egy egymilliárd eurónyi kibocsátás szerepel, de a keretprogram alapján a zöldkötvény a következő években is a magyar kötvénypaletta eleme maradhat. A CICERO független cég hivatalos értékelése „közepesen zöldnek” minősítette a programot.

A zöldkötvény értékesítéséből befolyó pénzt hat területen használná fel Magyarország: a megújuló energiaforrások, az energiahatékonyság, a területfejlesztés, a hulladék- és vízkezelés, a környezetbarát közlekedés és a klímaalkalmazkodás finanszírozásához.

A gyakorlatban a forrásból például kedvezményes, zöldhiteleket nyújthatna Magyarország a piaci szereplőknek, illetve befektetési alapot hozhatnak létre a környezettudatos beruházások megvalósítására. Emellett a zöld államkötvény a teljes magyar piacra is pozitív hatással lenne, a vállalatokat is hasonló kötvények kibocsátására ösztönözhetné.

Neked ajánljuk
Ismét jó értékelést kapott a L'Oréal fenntarthatósági programja A fenntarthatóság igénye új feladatokat hoz a pénzügy világába Okosmegoldások segíthetnek megállítani a túlhalászatot A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam