2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hazai tőkepiac zöldülését segítő stratégia készül

Az átfogó, 14 hónapig tartó kezdeményezés célja, hogy a tőkepiac a jelenleginél nagyobb mértékben tudja finanszírozni a környezeti fenntarthatóságot szolgáló beruházásokat, a „zöld” cégek pedig kedvezőbb tőke- vagy kötvényjellegű forráshoz juthassanak.

Az EBRD közreműködésével, a befektetési szolgáltatók, a befektetők és egyéb piaci szereplők, minisztériumok, valamint minden fontos további érintett bevonásával 2020 júliusában a hazai tőkepiac „zöldítését” elősegítő stratégia-előkészítő projekt indul el Magyarországon – írja az MNB közleménye alapján a Portfolio.

Az MNB közleménye szerint hazánk klíma- és fenntarthatósági tervei finanszírozási hátterének megteremtéséhez a bankszektor mellett a tőkepiac mobilizálása is szükséges.

Az olyan pénzügyi eszközök, mint a zöld kötvények vagy éppen a zöld jelzáloglevelek lehetővé tehetik további források bevonását a környezetbarát beruházásokhoz, befektetők számára pedig új, pozitív ökológiai és társadalmi hasznosságú befektetési lehetőséget jelenthetnek.

Itthon ma még kevés ilyen fenntartható befektetési lehetőség, pénzügyi eszköz, illetve termék áll rendelkezésre. Ennek kínálati és keresleti okai, tényezői egyaránt vannak. Ezek feltárására, az esetleges piaci kudarcok azonosítására és kezelésére, a támogató szabályozási környezet kialakítására irányul a projekt. A folyamat végén ajánlások születnek a kormányzat, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Budapesti Értéktőzsde számára, s egy akciótervet is megfogalmaznak a javasolt lépésekről.

A Fenntartható Tőkepiaci Stratégia-alkotási projekt az Európai Bizottság Strukturális Reformtámogató Szolgálatának támogatásával, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) részvételével zajlik majd, s a munkálatokba egy tanácsadói csoport bevonására is sor kerül. (A vonatkozó tender részletei az EBRD honlapján érhetők el.)

Neked ajánljuk
Ismét jó értékelést kapott a L'Oréal fenntarthatósági programja A fenntarthatóság igénye új feladatokat hoz a pénzügy világába Okosmegoldások segíthetnek megállítani a túlhalászatot A fogyasztók is szerepet játszanak az őserdők pusztulásában A szélsőségessé váló időjárás nem csak forrósággal teszi próbára az embert
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam