2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Annyira menő, ami környezettudatos, hogy már hamisítják is

Az óceánból begyűjtött és újrahasznosított műanyag piaca egyre bővül. Így megjelentek olyan gyártók, amelyek csillagászati árat kérnek a különleges szemétből készült termékekért. A nyomonkövethetőséget ugyanakkor csak kevés cég garantálja, vagyis nem tudni, hogy valóban az óceánból származik-e a felhasznált műanyag.

Boyan Slat vállalata, a The Ocean Cleanup ezért leszerződött a DNV GL hitelesítő szervezettel, hogy kidolgozzanak egy szabványt, amely alapján igazolható az így hirdetett termékek alapanyagának száz százalékban óceáni eredete – számolt be róla az Ökoroom.hu.

A kezdeményezés célja, hogy a fenntarthatósági megfontolásokból döntő vásárlók pénze valóban a tengerek megtisztítását szolgálja.

A szabványt egy nagyon részletes, átfogó, többlépcsős folyamat után szerezhetik meg az ellenőrző szervtől az együttműködő vállalatok. A cég szakemberei pecsételik le a szeméttel teli gyűjtőládákat, amelyeket dokumentálnak is, és az együttműködő gyártóknak azt is vállalniuk kell, hogy nem keverik össze az óceáni hulladékot más szeméttel.

A felhasználók egy IPM-kóddal is igazolhatják majd, hogy az általuk feldolgozott műanyag száz százalékban a nagy csendes-óceáni szemétszigetről származik.

Szemétből érték – legyen nyomon követhető az óceáni műanyag Forrás: The Ocean Cleanup/youtube.com
Neked ajánljuk
Mit tehet a kreatív ipar a fenntarthatóságért – és mit tehet egy tematikus év egy bajban lévő iparágért? A humor és a technológia eszközeivel venné fel a harcot a klímaváltozással a Bosch Idén Belgiumba került az Európai Zöld Városok díja Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Tovább a forrásra: okoroom.hu
Vissza
Hírfolyam