2022. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöld irányba indul Németország

A német kormány olyan gazdasági mentőtervet fogadott el, amely a „zöld újjáépítés” felé viszi az országot.

„Bár a csomag nem minden eleme támogatja a gazdaság karbonsemlegessé tételét, az intézkedések segítik, hogy az EU soros elnöki tisztét a jövő hónapban átvevő Németország tovább vigye a klímavédelmi programok megvalósítását” – idézi Alexander Reitzensteint, a berlini független klímavédelmi intézet elemzőjét a hvg.hu oldalán megjelent elemzés.

A Németországban közvetlenül 850 ezer embernek munkát adó autóipar követeléseivel szembe menve a 130 milliárd eurós csomagból csak a környezetet kevésbé terhelő autók, az elektromosok és a hibridek vásárlói kapnak támogatást. Ugyancsak a fenntarthatóságot szolgálja az, hogy a kormány 50 milliárd eurós alapot hoz létre az új technológiák fejlesztésének a támogatására.

„A pandémia akkor jött, amikor a digitalizáció és a klímaváltozás miatt már egyébként is átalakulóban van a gazdaságunk. Ezért a csomagnak nemcsak az a célja, hogy kilábaljunk a válságból, hanem az is, hogy kijelöljük a jövő irányait”

– fogalmazott Angela Merkel.

A programban az önkormányzatok is jelentős támogatást kapnak, amiből 2,5 milliárd eurót a tömegközlekedés fejlesztésére szánnak. Komoly segítséget, ötmilliárd eurót kap a német vasút, a DB, emellett Berlin 7 milliárd eurót szán a hidrogén üzemanyagcellás járműveket kiszolgáló infrastruktúra fejlesztésének a meggyorsítására, további kétmilliárdot pedig az épületek energetikai korszerűsítésére.

Neked ajánljuk
Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására 25 ezer eurót érhet egy jó ötlet Miben áll a „közlegelők tragédiája”? – Videó A Földközi-tenger védett területeit is elborító műanyag eredete Tavaly kevesebb autót adott el az Audi, de az elektromos modellek értékesítése kilőtt
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam