2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Uniós forrás segíti a hazai ruhaipar kizöldülését

A ruhaipar közismerten egy igen környezetszennyező iparág, ezért fontos, hogy a gyártók a környezetvédelem, a munkahelyi biztonság és a szociális felelősségérzet szempontjai szerint optimalizálják gyártástechnológiáikat, munkakörülményeiket és beszerzési csatornájukat – szögezi le a Magyar Könnyűipari Szövetség közleménye.

Ehhez kíván hozzájárulni „A munkaerőpiaci alkalmazkodóképesség és a fenntarthatóság fejlesztése a ruházati termék gyártása ágazatban” című projekt az elnyert 29,3 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.

A GINOP-5.3.5-18-00048 számú egyéves projekt 2020. június 1-jén indul, a Magyar Könnyűipari Szövetség (MKSZ) és a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) konzorciumi együttműködésében.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló fejlesztés célja, hogy eszközöket adjon és javaslatokat dolgozzon ki a ruhaipar fenntarthatósági kihívásainak való megfeleléshez.

A  projektpartnerek a fenntartható és körforgásos gazdasági modellre való átálláshoz felmérik a hazai ruhaipar aktuális helyzetét és lehetőségeit. Elemzések készülnek a képviseleti erő és a kollektív szerződések általi lefedettség növeléséhez, valamint bemutatásra kerülnek nemzetközi jó gyakorlatok is.

A fejlesztés a hat kevésbé fejlett (Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl) régió területén működő ruházati vállalkozásokra fókuszál, de a projekt eredményei hasznosításra kerülnek közvetve a többi könnyűipari alág (textil-, bőrtermék, lábbeli) gyártó cégeinél, valamint a bértextilt mosodai szolgáltatással kapcsolva kínáló vállalkozásoknál is.

Neked ajánljuk
A zöldtechnológia ma már gazdaságilag is jó választás A pandémiából tanulva zöldül az Epson Az erdőktől a gardróbokig – új ösvényeken a fenntartható divat felé Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: mksz.org
Vissza
Hírfolyam