2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Angliában hőszigetelési programmal lábalnának ki a válságból

A lakások, házak hőszigetelésével enyhítené a COVID–19-pandémia miatt kialakult munkaerőpiaci válságot egy iparági szereplőkből, környezetvédő és jótékonysági szervezetekből verbuválódott brit civil kezdeményezés.

Az Energiahatékonysági Infrastruktúra Csoport (Energy Efficiency Infrastructure Group, EEIG) szerint az Egyesült Királyság lakásállományának hőszigetelési programjával nemcsak a Boris Johnson által még május 14-én bejelentett, 2050-ig vállalt karbonsemlegesség érhető el, de jóval több munkahelyet is lehetne teremteni, ráadásul jóval kevesebb kormányzati ráfordítással, mint más területeken – írja a BBC alapján a Qubit.

Az EEIG kalkulációi szerint, míg a kormányzatilag preferált közúti infrastruktúra-fejlesztésekkel egyetlen munkahely megteremtése átlagosan 250 ezer fontos ráfordítást igényel a központi költségvetéstől, addig a lakások és házak gyakorlatilag hőszigetelést jelentő energiahatékonysági fejlesztésével ez az összeg mindössze 59 ezer font kiadást jelent.

Az EEIG úgy véli, hogy a következő két évben 40 ezer, 2030-ra pedig 150 ezer új munkahelyet lehetne teremteni az energiahatékonysági program támogatásával. 

A BBC szerint a brit önkormányzati szövetség, a Local Government Association előrejelzései is a gazdaság jelentős zöldítésével számolnak. Eszerint 2030-ig közel 700 ezer munkahely jön létre az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és megújulóenergia-szektorban, 2050-re pedig ez a szám 1,18 millióra növekszik.

Neked ajánljuk
Az ingatlanfejlesztők is a fenntarthatóság felé fordulnak A fenntartható gazdasági fejlődést elősegítő központ jött létre a Pannon Egyetemen Európa-szerte kizöldülnek a tetők Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam