2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímasemleges gazdaságra való átállásban kiemelt szerepe van a bankszektornak

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kezdeményezett klímaügyi egyeztetéssorozat újabb állomásán Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár a magyarországi bankszektor vezetőivel egyeztetett a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia konszenzusos megalkotása érdekében kedden.

Kaderják Péter az online megbeszélésen mások mellett Jelasity Radovánnal, a Magyar Bankszövetség elnökével és az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatójával, Csányi Sándorral, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójával, Balogh Ádámmal, az MKB Bank elnök-vezérigazgatójával és Bodor Tiborral, az ING Bank vezérigazgatójával áttekintette, hogy

milyen módon tud hozzájárulni a bankszektor az éghajlatváltozás elleni fellépéshez és a 2050-es közös klímacélok eléréséhez.

„A klímasemleges gazdaságra való átállás finanszírozási hátterének megteremtéséhez elengedhetetlen a bankszektor és a tőkepiacok mobilizálása” – hangsúlyozta az egyeztetésen Kaderják Péter.

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A felek megvitatták, milyen módon és eszközökkel tud a pénzügyi szektor még aktívabban részt venni a környezetbarát, éghajlatvédelmi projektek zöldfinanszírozásában, ehhez milyen új, innovatív pénzügyi termékek, mechanizmusok és állami ösztönzők bevonására lehet szükség a jövőben.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a környezeti és pénzügyi kockázatok szoros kölcsönhatásban állnak egymással, a pénzügyi intézményeknek pedig komoly felelősségük van a fenntartható és klímabarát pénzügyi rendszer kialakításában, amelyhez a magánszektor befektetéseinek bevonására és mozgósítására is szükség van.

A megbeszélés során a felek kitértek arra is, hogy a pénzügyi intézmények bevonása milyen módon tudná elősegíteni az energiahatékonysági beruházásokat, amelyekben jelentős kibocsátáscsökkentési potenciál rejlik. Ezenkívül a résztvevők a zöld környezeti és társadalmi célokat biztosító új típusú befektetési lehetőségekről is értekeztek, hangsúlyozva a kormány és a bankszektor együttműködésének fontosságát.

Neked ajánljuk
A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására A magyarok jelentős része nem tudja, miben áll a körforgásos gazdaság Zöldebben gondolkodunk a járvány hatására Félmillió forint értékben kapott diagnosztikai eszközt a Hetényi Géza Kórház 2026-ban mutatják be az utolsó belső égésű motoros Audikat
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam