2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldítés helyett a hatékonyság növelésére fókuszálnak a magyar cégek

Sorban lépnek vissza a korábban megpályázott vagy már nyertes, hosszabb távú és alacsony megtérülést jelentő vállalati zöldprojektektől a magyar kis- és közepes vállalkozások. Ehelyett a radikális költségcsökkentést és hatékonyságnövelést jelentő beruházásokban látják a kiutat a válságból – mutatnak rá elemzésükben a Virtuális Erőmű Program (VEP), Kelet-Közép-Európa legnagyobb zöldenergetikai programjának szakértői.

„A válság által talán leginkább sújtott, a túlélésre fókuszáló kkv-szektor cégei most az energia- és rezsikiadások lefaragásánál jóval radikálisabb költségcsökkentési és hatékonyságnövelési beruházások és fejlesztések felé fordultak – idézi Molnár Ferencet, a mintegy 10 ezer vállalkozó partnerrel bíró VEP ügyvezetőjét a hvg.hu.

Molnár Ferenc elmondása szerint minden korábbinál nagyobb az igény a radikális, akár 30-40 százalékos hatékonyságnövelést eredményező beruházások iránt. A kkv-k digitalizációval, folyamat- és termelési, valamint működési-szervezési innovációkkal vagy technika- és technológiaváltással kívánják jelentősen növelni hatékonyságukat.

Noha a zöldítési projektek háttérbe szorulásával látszólag a fenntarthatóság ügye zárójelbe került, valójában ezek a beruházások dimenzióugrást jelentenek a fenntarthatóság szempontjából, mert a vállalkozások teljes életciklusára hatnak

– hangsúlyozza Molnár Ferenc. A kkv-k célja egyértelmű: a lehető legminimálisabbra kívánják szorítani a humánerőforrás és az anyagok mozgatásának igényét, az azzal járó korábbi költségeket, valamint az anyag- és energiaveszteségek mértékét.

Ez a szemlélet a konkrét beruházásokon túl is érvényesül: a cégek a korábban tervezett elektromosautó-beszerzések helyett csökkentik, vagy felszámolják a gépkocsi- és teherjármű flottáikat, optimalizálják az anyag- és energiaáramokat, továbbá a lehető legszélesebb körben fenntartják és működtetik az online kommunikációs elemeket és a home office lehetőségét. 

A VEP szakértőinek becslése szerint az új beruházásokkal – a költségcsökkentéssel párhuzamosan – a vállalatok teljes ökológiai lábnyoma átlagosan 30 százalékkal csökkenhet.

Neked ajánljuk
A minőségi magyar bútorok gyártója is odafigyel a fenntarthatóságra Lehet úgy zöld egy vállalkozás, hogy a környezetvédelem profitot is hoz neki? Hozd (hideg)tető alá a környezettudatos otthonod! Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam