2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gazdaságélénkítés részeként nő a hazai high-tech és a zöldszektor támogatása

A járványhelyzet okozta válságot – egyebek mellett – az innovatív technológiai cégek, illetve a környezettudatos, zöldinnovációkat megvalósító vállalkozások igen jelentős támogatásával, helyzetbe hozásával kezeli a magyar kormány.

A világjárvány nyomán kialakult helyzetben a munkahelyek megőrzését, a vállalkozások helyzetbe hozását, egyszerűbben a „jövő építését” is prioritásként kezeli a kormány, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium – fogalmaz a Figyelőben megjelent írás.

A vállalkozásokat segítő Magyar, High-tech és Zöld kiírás eredetileg 50 milliárdos keretösszegét 100 milliárdra emelte a kormányzat; ez az összeg várhatóan fedezi a szabályos kérelmek igényeit, vagyis forráshiány miatt senkit nem utasítanak el.

A lezárult pályázat csaknem 5500 jelentkezője megközelítőleg 170 milliárd forint beruházást vállalt.

De a high-tech pályázat csak az egyik eszköz a sok közül. A kormány elkötelezett a zöldgazdaság fejlesztése mellett, kiemelt célja a nagy növekedési potenciállal rendelkező, a zöldgazdasághoz és -iparhoz kapcsolódó feldolgozóipari vállalkozások technológiaváltást segítő fejlesztéseinek támogatása.

Utóbbit biztosítja a Zöld nemzeti bajnokok pályázat, amelyben az energiahatékonyság, az elektromobilitás, a vízfelhasználás, valamint a körforgásos gazdaság területén működő vállalkozások pályázhatnak támogatásért a kapacitásaik bővítésére. Egy előzetes igényfelmérés eredményeképpen a Zöld nemzeti bajnokok program támogatásait már június közepén bővítették, így a vissza nem térítendő támogatás felső határa cégenként 100 millió forintról 400 millióra, a pályázati keretösszeg pedig 3,85 milliárd forintról 7,3 milliárdra nőtt.

Neked ajánljuk
A jegybank tovább dolgozik a „zöld” pénzügyi rendszer kiépüléséért Már 100 milliárdnál járnak a vállalati zöldhitelek Magyarországon évi 15 ezer tonnányi műanyagot kell kiváltani környezetbarátabb termékekkel Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Forrás: Figyelő
Vissza
Hírfolyam