2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint kétmilliárd dollárnyi környezeti kárt okozott a norilszki olajömlés

Az orosz környezetvédelmi felügyelet szerint a régió vizeiben 147,46 milliárd rubelnyi, a talajban pedig 738,6 millió rubelnyi kár keletkezett. A hatóság csaknem 148,2 milliárd rubelben (több, mint kétmilliárd dollárban) nevezte meg a katasztrófa által okozott környezeti kárt. 

Június elején Vlagyimir Potanyin, a balesetet okozó Nornickel elnöke bejelentette, hogy a bányavállalat állja majd az északi-sarkvidéki övezetben bekövetkezett súlyos olajbaleset utáni környezetmentési munkálatok költségeit, és kész kifizetni a történtek miatt kiszabandó bírságot is. Potanyin akkor a mentés költségeit mintegy 10 milliárd rubelre becsülte. Mint mondta, kész annyit kifizetni, amennyi csak szükséges.

Május 29-én 21 163 köbméter dízelolaj ömlött ki a Nornickelhez tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. erőművének egyik megrongálódott üzemanyag-tárolójából.

A történtek miatt Vlagyimir Putyin elnök június 3-án szövetségi szintű rendkívüli állapot bevezetését rendelte el. A balesetet a tartály betonalapjának megsüllyedése okozhatta, amihez szakértői vélemények és sajtójelentések szerint hozzájárult a korábban örökké fagyott talaj olvadása.

A történtek miatt eljárás indult Norilszk polgármestere, a hőerőmű több vezetője és a Roszprirodnadzor egyik ellenőre ellen. A Greenpeace környezetvédő mozgalom szerint a norilszki volt a legsúlyosabb baleset az északi-sarkvidéki övezetben több mint három évtizede, 1989 márciusa óta, amikor az amerikai Exxon Valdez tartályhajó balesetet szenvedett Alaszka partjainál. 

A Maxar Technologies által 2020. június 6-án közreadott műholdkép az oroszországi Norilszkban történt olajbaleset helyszínéről. Május 29-én mintegy 20 ezer tonna dízelolaj folyt ki egy tartályból az Ambarka és a Daldikan folyóba
Fotó: MTI/EPA/Maxar Technologies
Neked ajánljuk
Újabb olajvállalat kényszerülhet klímatudatosabb működésre Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot Lecsapott Indiára a Tauktae ciklon, akár 500 milliméter csapadék is hullott Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam