2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az egész építőipar új alapokra kerülhet

Bár az építőipar az egyik legnagyobb gazdasági ágazat, a nyersanyagok szállításához és tárolásához kapcsolódó adminisztráció jelenleg is papíralapon történik, valós idejű adatok használata nélkül. Részben ezzel magyarázható, hogy a hulladéktermelésben is élen jár, egy új fejlesztéssel azonban az építőipar hatékonysága és környezeti lábnyoma egyszerre javulhat.

A Magyarországon keleztkező hulladék nagy része építési hulladék, aminek 80 százaléka nem kerül újrahasznosításra, sem szakszerű lerakásra. Nem csak itthon elsődleges cél a hulladékgazdálkodás optimalizálása. A Portfolio Építőipar konferenciáján Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár elmondta, hogy az EU-ban az elmúlt években a hulladék nagyon magas aránya, mintegy 34 százaléka származott az építőiparból.

Egy új fejlesztés a gyártástól kezdve egészen az építkezések befejezéséig segít az építőipari vállalkozásoknak növelni a raktározás, a szállítás, valamint a felhasznált, illetve megrendelt termékek nyomon követésének hatékonyságát, amivel a kevesebb hulladéktermelés és jobb anyaggazdálkodás révén jelentős költséget takaríthatnak meg.

Az évi 2 ezer milliárdos építőanyag-felhasználásban hatalmas a pazarlás, ami a beruházások elhúzódása mellett hatalmas, ám követhetetlen hulladéktermeléssel is jár.

Képünk illusztráció Fotó: shutterstock.com

Az anyag- és hulladékgazdálkodás optimalizálására már folyamatban van egy új építőanyag-azonosítási szabvány kidolgozása. A BauApp olyan összefogást szervez fejlesztő, kivitelező, gyártó, kereskedő, fuvarozó cégek bevonásával, amivel egy standard tereplogisztika-rendszer valósítható meg.

Az újítással azonosíthatók az anyagok, a rendszer át tudja venni és kezelni a szállítóleveleket, valamint lekövethetővé válik az is, hogy milyen mennyiségeket adtak ki az alvállalkozóknak, és hogy milyen az aktuális készletszint.

Az első lépések már megtörténtek, a kivitelezők, fejlesztők közül a Market, a WHB, a Magyar Építő, a Biggeorge Property, Futureal-Cordia már csatlakozott mint támogató partner, és szakmai partnerként az ÉVOSZ is részt vesz a kezdeményezésben. Az új standard kialakításához az első nagy szereplők mellett további összefogásra van szükség, hogy még gyorsabban kialakuljon az egységes rendszer.

Neked ajánljuk
Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Mi vár a papírra az út végén? Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás Velencei-tó: Oxigénhiánytól pusztulnak a halak, de mi lehet a gyors megoldás?
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam