2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az egész építőipar új alapokra kerülhet

Bár az építőipar az egyik legnagyobb gazdasági ágazat, a nyersanyagok szállításához és tárolásához kapcsolódó adminisztráció jelenleg is papíralapon történik, valós idejű adatok használata nélkül. Részben ezzel magyarázható, hogy a hulladéktermelésben is élen jár, egy új fejlesztéssel azonban az építőipar hatékonysága és környezeti lábnyoma egyszerre javulhat.

A Magyarországon keleztkező hulladék nagy része építési hulladék, aminek 80 százaléka nem kerül újrahasznosításra, sem szakszerű lerakásra. Nem csak itthon elsődleges cél a hulladékgazdálkodás optimalizálása. A Portfolio Építőipar konferenciáján Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár elmondta, hogy az EU-ban az elmúlt években a hulladék nagyon magas aránya, mintegy 34 százaléka származott az építőiparból.

Egy új fejlesztés a gyártástól kezdve egészen az építkezések befejezéséig segít az építőipari vállalkozásoknak növelni a raktározás, a szállítás, valamint a felhasznált, illetve megrendelt termékek nyomon követésének hatékonyságát, amivel a kevesebb hulladéktermelés és jobb anyaggazdálkodás révén jelentős költséget takaríthatnak meg.

Az évi 2 ezer milliárdos építőanyag-felhasználásban hatalmas a pazarlás, ami a beruházások elhúzódása mellett hatalmas, ám követhetetlen hulladéktermeléssel is jár.

Képünk illusztráció Fotó: shutterstock.com

Az anyag- és hulladékgazdálkodás optimalizálására már folyamatban van egy új építőanyag-azonosítási szabvány kidolgozása. A BauApp olyan összefogást szervez fejlesztő, kivitelező, gyártó, kereskedő, fuvarozó cégek bevonásával, amivel egy standard tereplogisztika-rendszer valósítható meg.

Az újítással azonosíthatók az anyagok, a rendszer át tudja venni és kezelni a szállítóleveleket, valamint lekövethetővé válik az is, hogy milyen mennyiségeket adtak ki az alvállalkozóknak, és hogy milyen az aktuális készletszint.

Az első lépések már megtörténtek, a kivitelezők, fejlesztők közül a Market, a WHB, a Magyar Építő, a Biggeorge Property, Futureal-Cordia már csatlakozott mint támogató partner, és szakmai partnerként az ÉVOSZ is részt vesz a kezdeményezésben. Az új standard kialakításához az első nagy szereplők mellett további összefogásra van szükség, hogy még gyorsabban kialakuljon az egységes rendszer.

Neked ajánljuk
Tapogatózó lépésekkel a műanyagmentes vendéglátás felé Kis méretű kártyatartókkal csökkenti műanyag-felhasználását a Vodafone Vége a műanyaghulladék felelőtlen exportjának A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam