2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A természetvédelmi területek kiterjesztéséből a gazdaság is profitálna

A természet megóvását hagyományosan egy költséges, számos érdek ütközőpontján álló területnek szokás tekinteni. Pedig a biológiai sokféleség megóvása és a klímaváltozás következményeinek enyhítése súlyos kiadások elkerülését és a gazdaság hosszú távú, stabil működését is biztosítaná.

Az óceánok és a szárazföldek közel harmadát védetté kellene nyilvánítani, ami megfelelő szabályozás mellett a világgazdaságot is segítené. Ehhez kétszeresére kellene növelni a védelem alatt álló szárazföldi területeket, és meg kellene négyszerezni a védett vizek jelenlegi arányát – idézi a Campaign for Nature szervezet új jelentésének megállapításait a hvg.hu.

„Arra az eredményre jutottunk a kutatás során, hogy ha védenénk a környezetet, az nemcsak gazdasági előnyökkel járna, de segítene a klímaváltozás káros hatásainak mérséklésében, a vízválságban, a biodiverzitás megőrzésében, és a betegségek elterjedését is megakadályozná”

– összegezte a megállapításaikat Anthony Waldron, a jelentés egyik szerzője. A „hagyományos” felfogás szerint a földeket megművelik, a tengerekből pedig halásznak, a szakemberek szerint azonban ezt a nézőpontot meg kell fordítani, ugyanis a természet egy jelentős hozzájárulója a világgazdaságnak, ezért óvni és nem kiszipolyozni kellene.

A védett területek kijelölése a tengerekben elősegítené a halállomány megújulását
Fotó: shutterstock.com

Ha a szárazföldek 30 százalékát védetté nyilvánítanák, az 64-454 milliárd dollárral járulna hozzá a gazdasághoz annak függvényében, hol és milyen erőfeszítéseket tesznek a természetvédelem érdekében.

A természetvédelem a kutatók szerint 4-6 százalékos gazdasági növekedéssel járna, szemben azzal az évi 1 százalékkal, amivel a mezőgazdaság, halászat és erdőgazdálkodás hozzájárulna a világgazdasághoz a koronavírus-járvány után.

A fokozott természetvédelem ugyanis a klímaváltozás okait és következményeit is mérsékelné: ezek között a tudósok az olyan szélsőséges időjárási jelenségeket említik, mint az áradások, a viharok és az aszály. Ezek így, ha nem is megelőzhetők, de mérsékelhetők lennének, ugyanakkor csökkenne a légszennyezés, és tisztább lenne a víz is.

Neked ajánljuk
Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam