2020. november 26., Virág
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jelen sötét, de a jövő zöld lehet a bányászatban – és ezzel nem csak a Föld jár jól

Óriási üzleti lehetőséget jelent a természeti fenntarthatóságot előtérbe helyező bányászat a következő években – derül ki egy friss jelentésből. A fiatal iparág több százmillió munkahelyet és több ezermilliárd dolláros üzleti lehetőséget jelenthet 2030-ig.

A természeti fenntarthatóságot előtérbe helyező üzletágak egyre lendületesebben fejlődnek a világban, és ezek egyre nagyobb üzleti lehetőséget jelentenek, ráadásul a munkaerőpiacon is egyre fontosabbak. A Világgazdasági Fórum (WEF) friss jelentése szerint a bányászatban és az energiatermelésben is egyre többen helyezik előtérbe a természeti erőforrások védelmét, illetve az olyan megoldásokat, amelyek aktívan hozzájárulnak a természeti értékek növeléséhez – írja a Mining.com alapján az Origo.

A WEF becslése szerint csak az új szempontok szerint működő bányászat és energiatermelés 2030-ig 3500 milliárd dollárnyi gazdasági értéket termelhet, és 87 millió munkahelyet hozhat létre, ami nemcsak környezetvédelmi, de gazdasági szempontból is komoly fejlődés lenne.

Összességében 2030-ig a „természetbarát" gazdasági átállás több mint 10 000 milliárd dolláros gazdasági lehetőséget és 395 millió munkahelyet teremthet a világgazdaságban.

Jelenleg a bányászat és az energiatermelés negatív hatásai (légyszennyezés, szén-dioxid-kibocsátás) összesen nagyjából 9000 milliárd dolláros negatív hatást jelentenek – ami a globális GDP mintegy 10,5 százaléka. A káros hatások visszafordításához azonban szükség van a fogyasztói oldal hatékonyságának növelésére is, miközben a kínálati oldalon az újrahasznosítás és a kitermelési eljárások korszerűsítése a legfontosabb – olvasható a dokumentumban.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a bányaszektornak kritikusan fontos szerepe lesz a zöldgazdaságra való átállásban. A nyersanyagok kinyerési eljárásainak fejlesztése pedig 225 milliárd dollárt is megspórolhat az iparágnak 2030-ig.

Neked ajánljuk
Az online kereskedelem csomagolási lábnyoma is csökkenthető Fenntartható és szolidáris gazdaság megteremtését sürgette Ferenc pápa Hogyan vágjunk neki a karácsony előtti vásárlási szezonnak? A Porsche okkal bízhat a Taycan sikerében Ukrajnában is nagy sikerük van a napelemeknek
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam