2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímabarát fordulattal áll helyre Dél-Korea gazdasága

A New Green Deal a világjárvány okozta gazdasági problémák kezelését összeköti a CO2-kibocsátás csökkentésével.

Sok ország vezetése próbálja összehozni a klímavédelmi célokat a koronavírus-járvány okozta recesszió kezelésével, de talán Dél-Koreában határozták meg a legegyértelműbben, hogyan képzelik a jövőt – írja a Rakéta.

A szöuli kormány bejelentése szerint az elkövetkező hat év folyamán egy 114,1 trillió wonos, 95 milliárd dolláros (írjuk le forintban is: csaknem 30 ezer milliárd HUF!) gazdaságélénkítő csomaggal, a Green New Deallel kívánják felpörgetni a gazdaságot. 

Az élénkítő csomag jelentős része a koreai elektromos autók és hidrogénautók fejlesztésére, piaci térnyerésére fordítandó.

A kormány emellett támogatja a villamosenergia-hálózat decentralizálását, a megújuló energiatermelés bővítését. A közlekedés és az energetika mellett az otthoni munkavégzés kiterjesztéséhez és az orvosi távdiagnosztika fejlesztéséhez szükséges informatikai infrastruktúra is nagy szerepet kap az ország jövőjében: az 5G-hálózat kiépítésére és üzemeltetésére is forrásokat biztosít a kormány.

A 2050-re tervezett CO2-semlegesség elérése érdekében emellett az ország elindítja tengerentúli szénbányáinak felszámolását, és karbonadó bevezetését is tervezik.

2025-re a koreai tervek szerint az országban 1,13 millió elektromos és 200 000 hidrogénüzemű autó rója majd az utakat – a kiindulási alap a 2019-es statisztika szerinti 91 000 és 5000 ilyen kocsi. Az elektromos, illetve hidrogénalapú mobilitás fejlesztési eredményeit a koreai elnök szerint nemcsak a közúti közlekedésben kívánják hasznosítani, hanem a hajózásban, vasúti szállításban, légi közlekedésben, katonai célú fejlesztésekben is.

Neked ajánljuk
A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására A magyarok jelentős része nem tudja, miben áll a körforgásos gazdaság Zöldebben gondolkodunk a járvány hatására Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás Velencei-tó: Oxigénhiánytól pusztulnak a halak, de mi lehet a gyors megoldás?
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam