2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Norvégiában készül a környezettudatos bútorgyártás fellegvára

A norvég erdők mélyére, Magnor falu mellé tervezték meg a világ legfenntarthatóbb bútorgyárát. A BIG (Bjarke Ingels Group) és a Vestre közös projektje a szén-dioxid-mentes bútorgyártás mellett közösségi élményt is kínál majd.

Norvégia évtizedek óta a legnagyobb egyszeri beruházást valósítja meg a bútoriparban, és mindjárt egy olyan épülettel, amely egyfelől nyitott létesítményként szolgálja a zöld gyártást, másfelől a természet szerelmeseit a körülötte elterülő, több mint egy km2-es, túrázásra és kempingezésre alkalmas parkkal varázsolja el.

Minden anyagot gondosan, a környezeti hatásaik tanulmányozása után választanak ki, a homlokzat helyi faanyagból és újrahasznosított vasbetonból készül.

A klímatudatos épület minden tervezési szempontja a megújuló és tiszta energia elvein alapszik, hogy a Vestre környezetbarát módon termelhessen, például a hasonló gyárakhoz képest legalább 50 százalékkal alacsonyabb üvegházhatásúgáz-kibocsátással.

A Plus négy fő gyártócsarnokát (raktár, színezőüzem, fagyár, összeszerelés) sugarasan rendezték a központi mag köré – ez az elrendezés kedvez a munkafolyamatok hatékony, rugalmas és áttekinthető szervezésének. 

Forrás:Vestre/youtube.com

Minden látogató körbejárhatja az épületet minden oldalról, felmehet a zöldtetőre, ahová rámpák segítségével még kerekesszékkel és babakocsival is fel lehet jutni. A tetőre 1200 napelempanelt telepítenek, megfelelő szögben az optimális termeléshez. A panelekből származó hőfelesleget az épület hűtő-fűtő rendszerében is hasznosítják. Összességében a rendszer legalább 90 százalékkal kevesebb energiát használ fel, mint a hasonló funkciójú, hagyományos építésű gyárak.

Neked ajánljuk
A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására A magyarok jelentős része nem tudja, miben áll a körforgásos gazdaság Zöldebben gondolkodunk a járvány hatására A Vöröskereszt munkatársait látja vendégül a Gyulai Várfürdő Csaknem ötven fokra melegedett a talaj Szibériában
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam