2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mámoros hírek a szén-dioxid-hasznosítás világából

Már vodka is készülhet az üvegházgázból.

A klímaváltozás elleni harc is lehet üzlet: egyre több cég foglalkozik azzal, hogy a légkörből befogott szén-dioxidból hozzon létre valamit – írja a Bloomberg nyomán a hvg.hu.

A világ első karbonnegatív vodkáját készítő Air Co alapítói például egy ital- és etanolgyártóval működnek együtt:

a náluk keletkező szén-dioxidot egy elektrokémikus konverziónak nevezett, hidroelektronikus módszerrel cseppfolyósítják, és így etanolt nyernek belőle, amiből pedig vodkát készítenek.

Kémikusok pedig még évekkel ezelőtt kifejlesztettek egy eljárást, amivel a légkörből nyert szén-dioxidból úgynevezett elektrolit szintézissel ipari és fogyasztói felhasználásra is alkalmas szén nanoszálat tudnak előállítani.

A New York Egyetem egyik laboratóriuma több vállalati partnerrel és befektetővel karöltve kifejezetten olyan startupokat vár, amelyek azt a célt tűzték ki, hogy valamilyen luxusterméket állítsanak elő ilyen módon. Bár maga a technológia már régóta adott, eddig nehézségekbe ütköztek a vállalkozások, mert értelemszerűen az így előállított termékek drágábbak a hagyományos társaiknál.

Forrás: NWS TODAY/youtube.com
Neked ajánljuk
Idén a közlekedés és a hulladékkezelés területéről érkező startupok sziporkáztak az MVM versenyén Újrahasznosított plasztikkal zöldülhet tovább a Lego A 3D-nyomtatókban kap új esélyt a kávézacc Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás Velencei-tó: Oxigénhiánytól pusztulnak a halak, de mi lehet a gyors megoldás?
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam