2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Konferencia a karbonsemleges újraindítás jegyében

A pandémiát követő fenntarthatóbb, karbonsemleges gazdaságra történő átállásra kell ösztönözni a hazai üzleti szférát, ezt segítendő szervezte meg közösen a „Race to Zero Carbon” konferenciát a BCSDH, a Brit, a Holland Királyság és a Német Nagykövetség.

„A járvány kapcsán egy dolognak örülhetünk: bolygónk lélegzethez jutott. A korlátozások miatt a Föld minden pontján tisztul a levegő és a víz. A klímaváltozás nem állt le, a gazdasági kényszerszünet azonban lehetőséget ad arra, hogy meglépjünk olyan dolgokat, amelyekben eddig csak apró eredményeket értünk el” – szögezte le a konferencián ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke.

Mint fogalmazott, 

a most megtapasztalt pozitív klímahatások rá kell hogy ébresszék az államokat és a vállalatokat, hogy a lehető leggyorsabban kell elérni a klímasemleges működést” – mondta

Dr. Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár az Országgyűlés által nemrégiben elfogadott klímavédelmi törvényről beszélt, amely szerint Magyarország vállalja, hogy 2030-ra részben a hazai vállalkozások energetikai fejlesztésének köszönhetően 21 százalékra növeli a megújuló energiák részarányát, 2050-re pedig eléri a nettó klímasemlegességet.

„A koronavírus okozta egészségügyi és gazdasági válság csak ízelítő abból, amit az éghajlatváltozás fog hamarosan okozni” – mondta el prof. dr. Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) munkacsoportjának alelnöke. „A válság és a gazdaságélénkítés ugyanakkor rengeteg olyan új lehetőséget is teremtett, hogy felgyorsítsuk azokat a gazdasági és intézményi változásokat, amik szükségesek a dekarbonizációhoz, de a válság nélkül nagyon nehezen indultak be” – tette hozzá.

„Csak rajtunk múlik, hogy ezután visszamegyünk-e az elavult 20. századi  »normálisba«, vagy egy új, élhetőbb, egészségesebb, hűvösebb és boldogabb új »normálist« építünk.”

„Mielőbb a gyakorlatba kell ültetni és ösztönözni a vállalatokat az élenjárók konkrét tetteinek bemutatásával. Ezek az ajánlások: karbonlábnyom-számítás bevezetése, az eredmények rendszeres elemzése, akcióterv készítése az üvegházhatású gázok kibocsátásának hatékony csökkentésére” –  fogalmazott előadásában Márta Irén, a BCSDH ügyvezető igazgatója.

Neked ajánljuk
Komposztáló robot lett a startupverseny győztese A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti A siker titka vidéken, 1. rész - A zánkai Gyógynövény-völgy (videó) Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam