2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Komoly árat fizethet az élővilág a brit külkereskedelem újraszervezéséért

A Brexit miatt kialakítandó vámszabad területek bővítését a vadvilágot óvó szabályozás feloldása kísérheti.

Veszélybe sodorhatja a környezetet és évtizedek környezetvédelmi erőfeszítéseit a brit kormány a Brexit miatt tervezett új szabadkikötők létesítésével – írja a Guardian alapján a hvg.hu.

Egy éve vetette fel Boris Johnson miniszterelnök, hogy vámszabad kikötőket hoz létre a kereskedelem könnyítése érdekében, a brit EU-tagság megszűnése miatt. A lap szerint 10 kikötőt jelölhetnek ki erre a célra.

Az illetékesek azt fontolgatják, hogy egyúttal az élővilág megóvását célzó szabályozások alól is mentesítik a szabadkikötőket.

Ez azt jelentené, hogy az áruszállítás könnyítése érdekében drasztikusan beavatkozhatnak olyan partvidékeken, melyek jelenleg a vadvilágnak adnak otthont. Példaként említik a Humber folyótorkolatát, ami jelenleg fókák otthona, az állatok azonban teljesen eltűnhetnek a környékről a környezetvédők szerint.

Környezetvédők többek között a fókákat féltik az intézkedések következményeitől Fotó: shutterstock.com

Az élővilág számára katasztrofális következményei lesznek a védelem megszüntetésének –  hívta fel ugyanakkor a figyelmet a brit királyi madárvédő társaság (RSPB) illetékese, Andrew Dodd. A Client Earth nevű környezetvédelmi szervezet jogásza, Hatti Owens ugyancsak arról nyilatkozott, hogy a deregulációval komoly, egyúttal szükségtelken veszélynek teszi ki a vadvilágot a brit kormány.

George Eustice brit környezetvédelmi miniszter korábban maga is kidobni valónak nevezte a környezetet óvó szabályokat, illetve a miniszterelnök is hasonló értelemben nyilatkozott. 

Neked ajánljuk
A zöldgazdaság megteremtéséről egyeztettek a visegrádi országok jegybankelnökei Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell Hej, ha az a sok haj mind hasznosulna! A BKK augusztusi akciója: hétfőnként diákbérlettel kedvezményes jegy váltható az állatkertbe Úgy tűnik, az új energiacímkéket még szoknunk kell
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam