2020. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy uniós kereskedelmi megállapodás csökkenthetné az esőerdőkre nehezedő nyomást

A brazil szója és marhahús ötöde erdőirtás után kerül Európába. Azonban környezetvédők szerint az EU és több dél-amerikai ország közt megszületőben lévő kereskedelmi megállapodás alkalmas lehetne arra, hogy visszaszorítsa a környezetkárosítást.

A Brazíliából Európába importált szója és marhahús nagy arányban köthető az ottani erdőirtáshoz, derítette ki egy átfogó elemzés, amelynek során a kutatók nemzeti környezetvédelmi adatbázis és a marhák szállítására vonatkozó dokumentumok segítségével vitték térképre és különítették el a legális illetve illegális földhasználat és erdőirtás alakulását – írja a Guardian alapján a hvg.hu.

Arra az eredményre jutottak, hogy a szójatermesztés és a marhatenyésztés legálisan és illegálisan is nagyban hozzájárul az erdőirtásokhoz, és az Európába importált termékek legalább ötödét közvetlenül erdőirtás eredményeképpen termelik meg.

Az eredmény már csak azért is fontos pillanatban jött több szakértő, környezetvédő és szervezet szerint, mert egyre nagyobb mennyiségben importálnak szóját és marhahúst Európába.

Az Európai Unió most véglegesíti a Mercosur-országokkal (Argentína, Brazília, Paraguay, Uruguay) kötött kereskedelemi megállapodását, amelynek értelmében a dél-amerikai országok több mezőgazdasági árut fognak az EU-ba importálni. A környezetvédelmi szervezetek szerint ez a megfelelő pillanat, hogy a döntéshozók környezetvédelmi kitételekkel vegyék elejét a további erdőirtásnak.

Neked ajánljuk
Németország is zöldkötvényt bocsátott ki Ambiciózus fenntarthatósági programot indított a Tommy Hilfiger Továbbra is a gazdaság zöldítésén dolgozik az MNB Pusztító viharok, súlyos áradások: gátat kell szabni a károsanyag-kibocsátásnak Gigantikus tetőkert épül Párizsban
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam