2020. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás az internetet is veszélybe sodorhatja

Egy új tanulmány alapján a növekvő tengerszint miatt az internet működtetéséhez szükséges infrastruktúra jelentős része víz alá kerülhet már tizenöt éven belül.

A józanabb döntéshozók már tudják egy ideje, hogy a klímaváltozás ilyen vagy olyan formában, de rengeteg infrastruktúrát veszélyeztet. Ezek közé tartoznak az utak, a csatornahálózatok, föld alatti útvonalak. Azonban egészen mostanáig senki sem foglalkozott azzal, hogy az internet működtetéséhez szükséges fizikai eszközök mekkora veszélynek lehetnek kitéve – számolt be a Rakéta.

Az internethez ugyanis szükséges egy összetett, fizikai infrastruktúra: optikai kábelek, adatátviteli állomások, szerverparkok és erőművek. A kutatók első körben ennek a fizikai hálózatnak az elhelyezkedését derítették fel, majd ezt összevetették a tengerszint emelkedését modellező térképekkel.

Az eredmény aggasztó: tizenöt éven belül a kábelek és az infrastruktúra kulcseszközei elmocsarasodott területeken fognak elhelyezkedni.

Természetesen ezen eszközök és kábelek zöme vízálló, de ez nem azt jelenti, hogy tartós víz alatti működésre tervezték volna őket. Egyébként a kutatók számára a legnagyobb problémát éppen ezeknek az eszközöknek a megtalálása okozta, mivel ezek magáncégek tulajdonai, akik a pontos elhelyezkedést üzleti titokként kezelik.

A tudósok így aztán csak a nyilvánosan hozzáférhető adatokból tudtak dolgozni, de ez alapján is látszódott, hogy az infrastruktúra kulcsösszetevői jellemzően vízpartok közelében helyezkednek el.

Ezen helyek nagy része pedig víz alá kerül tizenöt éven belül. Amerika több nagyvárosában (New York, Miami vagy Seattle például) ugyanis 30 centiméterrel fog emelkedni a vízszint. Ez olyan mértékben helyezhet víz alá területeket, ami az Egyesült Államokban az internethez szükséges, létfontosságú infrastruktúrának a húsz százalékát érintené.

Neked ajánljuk
Európa legnagyobb bankja beszáll a klímaváltozás elleni harcba A klímaváltozás ugyan a közbeszédben háttérbe szorult, de kiváló befektetés maradt A déli jégsapka mégsem játszik fontos szerepet az óceánban tárolt szén-dioxid visszatartásában A koronavírus hatására a magyar divat is fenntarthatóbbá válhat A fenntarthatóság jegyében működik együtt az amerikai tejipar színe-java
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam