2021. július 29., Flóra, Márta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mégsem sikerül a kibocsátás elszabadítása nélkül talpra állítani a világgazdaságot?

A kormányok az ambiciózus, emissziócsökkentő ipari fordulat elősegítése helyett világszerte a fosszilistüzelő-iparba öntik a gazdasági mentőcsomagok forrásainak javát – erre jutott a több civil közösség által létrehozott Energy Policy Tracker nevű kezdeményezés kutatása, mely azt vizsgálta, hogy a G20-országokban mennyi közpénz jut a mentőcsomagokból a zöldenergiára.

Az adatokat először a Guardian ismertette, még két héttel ezelőtt. Azóta volt egy virtuális G20-as csúcs, melyen az államok pénzügyminiszterei tanácskoztak, újabb pénzeket irányítottak a különféle szektorok felé, miután az EPT frissítette a gyűjtését – számolt be a Menedzsment Fórum.

Az új adatok már azt mutatták, hogy némi hangsúlyeltolódás történt a zöld oldal felé, ám a fosszilisok kedvezményezettsége még így is sokkal hangsúlyosabb maradt a megújulókénál.

A fosszilistüzelő-ágzatra fordított összeg egy részét valószínűleg a padlóra küldött iparok helyzetének gyors stabilizálására, munkahelymegőrzésre és a további recesszió megelőzésére szánják. A kedvezményezettek között ott vannak a durva járatritkításokon átesett légitársaságok és a bezuhant olajárak miatt veszélybe került munkahelyek milliói.

Néhány állam ugyan megszabott bizonyos zöld feltételeket a segélypénzek folyósításához, de ők jelentik a kisebbséget.

Franciaország és Ausztria például a pénzért cserébe emissziócsökkentésre kötelezte a légitársaságait, Kanada pedig több fosszilistüzelő-cégének csak olajszennyezések feltakarítása vagy metánszivárgások megszüntetése esetén fizet.

Az üvegházhatású gázok emissziója már most visszapattant a koronavírus okozta lezárások miatt elért mélypontjáról. Félő, hogy a nagy visszapattanásban az érték túl fogja ütni a lezárások előttit, főleg, hogy ennyi segélypénz megy a fosszilis energiába, miközben a fertőzésveszély miatt a személygépkocsi-használat és az ebből eredő kibocsátás is nőtt.

Neked ajánljuk
Csomagolásmentes vízzel rukkolt elő a Hell Búcsút mond az olcsó húsnak az ALDI A zöldgazdaság megteremtéséről egyeztettek a visegrádi országok jegybankelnökei A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: mfor.hu
Vissza
Hírfolyam