2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újrahasznosító robotokat is bevet az Apple

A Lego, az Adidas és az IKEA után az Apple is fontos lépésre szánta el magát: a napokban bejelentette, hogy 2030-ig szeretne teljesen karbonsemlegessé válni. 

Az Apple adatközpontjai már 2014 óta száz százalékban tiszta energiával működnek, a cég összes létesítményében 2011 óta 54 százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása a zöld projekteknek köszönhetően – írja a vállalat közleménye alapján az Octogon.

A vállalat kidolgozott egy tízéves ütemtervet, amelyben azokat az intézkedéseket határozták meg, amelyek a termékfejlesztésben, a gyártásban, valamint a folyamataikban is szükségesek ahhoz, hogy a kitűzött célt elérjék.

Ezek közé tartozik a környezetbarát dizájn, az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások használata, a közvetlen kibocsátás csökkentése és az üvegházhatású gázok kivonása.

A kibocsátott szén-dioxid csökkentése érdekében olyan alumíniumolvasztási folyamatot fejlesztenek ki, amelyben az üvegházhatású gázok helyett oxigén keletkezik.

A régi készülékek rezgőmotorjait (Taptic Engine) robottechnológia segítségével teszik újrahasznosíthatóvá. Az Apple Daisy névre keresztelt robotja eltávolítja a termékekből a régi motort, Dave pedig szétszereli őket, és kivonja belőlük a ritkaföldfémeket és a volfrámot, így pedig újrahasznosíthatók lesznek, és nem végzik hulladékként.

Forrás: /youtube.com

Befektetnek a megújuló erőforrásokba is, amivel a cég szerint akkora hatást fognak elérni, mintha évente 3 millió autót távolítanának el az utakról. Emellett támogatni fogják azokat a környezetvédelmi szervezeteket, amelyek a szén-dioxid-emisszió csökkentéséért küzdenek, és szorosabb együttműködést alakítanak ki a felsőoktatási intézményekkel a kutatás-fejlesztés érdekében.

Eközben a Microsoft még az Apple-nél is tovább ment: vállalásuk értelmében 2030-ra negatív szén-dioxid-kibocsátással működnek majd, 2050-re pedig ugyanannyi szénmennyiséget akarnak kivonni a légkörből, mint amennyit valaha a környezetbe juttattak.

Neked ajánljuk
Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi Fontos adalék a fenntartható irodához – a tintasugaras nyomtatók kevesebb energiát fogyasztanak Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam