2021. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntarthatóság ügye is megjelenik az új vámmegállapodásban

Szombaton életbe lép az Európai Unió és Vietnám között létrejött kereskedelmi megállapodás, amely szinte valamennyi vámot eltörli a felek közötti áruforgalomban. Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a megállapodás jogilag kötelező érvényű, a fenntartható fejlődés iránti kötelezettségvállalást is magában foglal.

Phil Hogan kereskedelmi ügyekért felelős uniós biztos elmondta, a kereskedelmi megállapodás a vámok több mint 99 százalékának eltörlését teszi lehetővé. Vietnám az uniós exportra kivetett vámok 65 százalékát eltörli a megállapodás hatálybalépésekor, a vámok többi részét pedig 10 év alatt fokozatosan bontja le – írja az MTI alapján a Portfolio.

A fenntarthatósági kötelezettségvállalás kiterjed az emberi jogok és a munkavállalói jogok tiszteletben tartására, a környezet védelmére és az éghajlatváltozás elleni küzdelemre.

A megállapodás egyedi rendelkezéseket tartalmaz, melyek a gépjárműiparban tapasztalható nem vám jellegű akadályokat hivatottak kezelni, továbbá védelmet fog biztosítani 169 hagyományos európai élelmiszer- és italtermék, az úgynevezett földrajzi árujelzők számára Vietnámban.

A megállapodás értelmében az uniós vállalkozások a hazaiakkal egyenlő feltételek mellett vehetnek részt a vietnámi hatóságok és állami tulajdonú vállalatok által kiírt közbeszerzési pályázatokon.

Neked ajánljuk
Törvény kötelezheti klímavédelemre a svájci cégeket A válságkezelésre szánt milliárdok felhasználásakor a klímát is szem előtt kell tartani Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? A szén-dioxid befogásában bízik Elon Musk Vágj fel egy citromot, és tedd az ágyad mellé!
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam