2020. november 25., Katalin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldebbre cseréli kártyáit a Mastercard

A megújuló bankkártyák hagyományos plasztikok helyett lebomló, újrahasznosítható vagy éppen óceánokból kihalászott műanyagból készülhetnek.

A bankkártyák is beszállhatnak a műanyag elleni harcba, a Mastercard szerint ugyanis hamarosan jöhetnek a környezetbarát kártyák – számolt be az Euronews alapján a Napi.hu.

A bankkártyák jelenleg PVC-ből készülnek, ez pedig úgynevezett szintetikus polimer, amelyet többek között sóból és olajból állítanak elő. A kártyáknak ellenállónak kell lenniük, tehát biológiailag nem bomlanak le, hanem évtizedekig is megőrzik a formájukat, majd apró darabokra – mikroműanyagra – esnek szét.

A felesleges műanyag csökkentése érdekében most a Mastercard kártyatársaság is lépett: egy fenntartható kártyaprogramot indít.

Az új, környezetbarát bankkártyák újrahasznosíthatók, biológiailag lebomlók lesznek, vagy éppen az óceánokból kihalászott műanyagokból is készülhetnek.

Nem kevés műanyagot spórolhatnak így meg, a pénztárcákban ugyanis rengeteg plasztik rejtőzik. Csak az Egyesült Királyságban tavaly júliusban 61,9 millió hitelkártyát és 97,3 millió betéti kártyát bocsátottak ki. Magyarországon a jegybanki adatok szerint 2020 első negyedévében a hazai kibocsátású fizetési – azaz bankkártyák – kártyák száma elérte a 9,6 millió darabot.

Neked ajánljuk
Megosztó módon termesztett növény segíthet leváltani a műanyagot? 454 tonna nehezen újrahasznosítható műanyagot vont ki a Tesco Íme, az első, tengeri hulladékból készült napszemüveg 20 nagy olaj- és gázcég kapcsolatban van a légkörbe jutó szén-dioxid több mint egyharmadával Számukra biztosan nem színjáték a fenntarthatóság
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam