2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldkötvénypiac: a fenntarthatóságra fókuszálva élénkítene az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld Programjával kívánja elősegíteni a klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentését, a magyarországi zöldgazdaság finanszírozásának bővítését, így a bankszektorban megtett intézkedések után a tőkepiacokon is megkezdi a zöldpénzügyek meghonosításának támogatását, együttműködve a társhatóságokkal és a piaci szereplőkkel.

Az MNB Zöld Programja keretében folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyek javíthatják a zöldberuházások finanszírozási feltételeit. A törekvés fő elemét a zöldkötvények jelentik, amelyek a külföldi, fejlett piacokon az elmúlt években látványos növekedést produkáltak. Ez a finanszírozási forma azonban Kelet-Közép-Európában, és benne Magyarországon néhány kivételtől eltekintve még gyermekcipőben jár. Ilyen üdítő és előremutató kivételnek számít a magyar zöld állampapír 2020. júniusi kibocsátása. 

A magyarországi zöldkötvény-kibocsátások beindulása sikeresen járulhat hozzá az ország klíma-, fenntarthatósági és energiastratégiai céljainak finanszírozásához, és támogathatja az MNB által is szorgalmazott versenyképességi fordulatot.

A vállalati, banki, esetleg önkormányzati zöldkötvény-kibocsátás azonban a jegybank és más szabályozók ösztönző, támogató lépései nélkül várhatóan nem tudna kellő mértékben elindulni. Így más külföldi országokhoz hasonlóan az MNB szükségesnek tartja a fejlesztő, előremozdító intézkedések bevezetését.

A jövő a fenntartható felzárkózásé Fotó: Shutterstock

Az MNB erről szóló elemzésben rámutat: a magyar állam 2020 júniusában bocsátott ki zöldállampapírt, ez elsősorban Magyarország Tiszta Fejlődési Stratégiájában meghatározott klíma- és környezeti célokhoz kötődő kormányzati beruházásokhoz gyűjtött dedikált forrást. Ezt leszámítva az elemzés készítésekor más zöldkötvény-kibocsátás még nem valósult meg, noha a jegybank tudomása szerint több vállalat, illetve hitelintézet is vizsgálja a kibocsátás lehetőségét. A térségben (például Lengyelországban, Szlovéniában és a balti államokban) már sor került az úttörő, piacilag is sikeres kibocsátásokra, jelentős befektetői érdeklődést „generálva”.

Van még teendő

Az MNB elemzői szerint a piac beindításához a jegybankon kívül számos (kormányzati és piaci) szereplő együttműködésére, összehangolt fellépésére van szükség. Az MNB a saját hatáskörében álló lehetőségek közé sorolja a banki tőkekövetelményeken keresztüli ösztönzést: elviekben a zöldkötvényekre támogatás lenne nyújtható a tőkekövetelményben, azonban ennek kalibrációjához alapos kutatás szükséges. További, jegybanki hatáskörben álló lehetőség, hogy a Pénzügyi Stabilitási Tanács 2019. decemberi döntésének megfelelően az MNB 2020-ban megvizsgálja: a Jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutatóban (JMM) indokolt lehet-e kedvezményt biztosítani a zöldjelzáloglevelekre.

A jegybank hatáskörén kívüli lehetőségek között mind kibocsátói, mind befektetői oldalon kiemelten fontos az adókedvezmények, fiskális ösztönzők biztosítása, ahogy kormányzati kompetencia az önkormányzati kötvénykibocsátásra vonatkozó szabályok felülvizsgálata is.

A zöldkötvénypiac fejlesztése fontos téma lesz Magyarország Fenntartható Tőkepiaci Stratégiájának megtervezésében, valamint az MNB október 12-i Nemzetközi Zöld Pénzügyi Konferenciáján, ahol többek közt a Climate Bonds Initiative vezérigazgatója is előad.

Via MTI

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam