2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentősen drágultak a gyümölcsök idén

Egy év alatt csaknem másfélszeresére drágult az alma és az őszibarack. A termelés költségeinek növekedése miatt ráadásul további áremelkedés várható.

Egy év alatt mintegy 141 százalékkal drágult az alma és az őszibarack ára, ez már a KSH legutóbbi inflációs jelentéséből is kiderült. A részletes terméklistán mindössze négy gyümölcs árát figyelik meg, de mindegyikre egyaránt jellemző az áremelkedés: az alma 89 százalékkal, a citrom 45, a narancs 43, a banán pedig 12 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban.

Fotó: Shutterstock

Az tendencia sajnos nemcsak az elmúlt évben, hanem a közelmúltban is hasonlóan alakult. Agárgazdasági Kutató Intézet piaci árinformációs rendszere jóval több gyümölcsöt monitoroz, a számok ebben az esetben is hasonlóan alakulnak. A július végi (a járvány miatt szűkített) adatok szerint a statisztikában szereplő két budapesti piacon a málna volt a legdrágább, kilónként 2980 forint, azt követte a köszméte (1380-1780 forint), és a kajszibarack (980-998 forint).

A tavaly július végi árakhoz mérve az derül ki, hogy egy év alatt legjobban a kajszi (+96; +150 százalék), az idared alma (+141 százalék) és a sárga húsú őszibarack (+75; +141 százalék) drágult. Több mint duplájába kerülhet még a köszméte, a golden alma, a szilva és a sárgadinnye is.

A gyümölcsök drágulásának egyik legjelentősebb oka a termést sújtó idei fagykár.

Legutóbb több mint egy évtizede, 2007-ben volt olyan mértékű elfagyás a gyümölcsösökben, mint az idén

– mondta el a lapnak Ledó Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Hozzátette, vannak olyan időszakok, amikor a magyar termelésből hiányzó gyümölcsöket importból lehet pótolni, és ezzel az árakat is kordában tudják tartani, de most Európában sincs annyi gyümölcs, hogy például a kajszi-, illetve őszibarackból hiányzó mennyiséget pótolni tudják.

Az almánál egy kicsit más a helyzet: a nyári alma még csak ezután jelenik meg a piacon, emiatt eddig a készleten lévő téli almát értékesítették. Viszont ebből már a tavalyi termés sem volt túl kedvező, amit csak tetézett, hogy a koronavírus-járvány miatti felvásárlási láz kimerítette a szűkös készleteket. A kialakult hiány pedig erősítette a drágulást.

Neked ajánljuk
Az Európában felhasznált „tiszta energia” Dél-Amerikában meglehetősen piszkos nyomot hagy Klímaváltozás elleni cselekvési tervet mutatott be az Európai Központi Bank Tippek a környezetkímélő konyháért Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam