2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon

Megtörtént az első hazai zöld vállalati kötvénykibocsátás a Növekedési kötvényprogramban (Nkp): a CPI Hungary Investments Kft. (a CPI Property Group tagja) szerdán 30 milliárd forint össznévértékű, 2,25 százalékos kuponú, 10 éves futamidejű zöld vállalati kötvényt hozott forgalomba.

A vállalatcsoport 2019 márciusában tette közzé csoportszintű zöldkötvény-keretrendszerét, amelynek fő célja a vállalat zöld és fenntartható üzleti működésének finanszírozása, így például magas energiahatékonyságú épületek fejlesztésére, valamint a megújuló energiafelhasználáshoz hozzájáruló napelemek telepítésére kíván forrást gyűjteni. A keretrendszerben megfogalmazott vállalások betartását, valamint a Nemzetközi Tőkepiaci Szövetség (ICMA) által meghatározott zöldkötvényelveknek való megfeleltetést az erre szakosodott Sustainalytics nevű vállalat hitelesíti.

A kötvény az MNB tájékoztatása szerint Baa2 minősítést kapott a Moody's hitelminősítőtől Fotó: Shutterstock

A CPI Hungary Investment Kft. zöldvállalatikötvény-kibocsátása szervesen illeszkedik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld programjában megfogalmazott célokhoz. A jegybank közleményében hangsúlyozza azt is, hogy kiemelten fontosnak tartja a hazai zöld pénzügyi szegmens fejlődését.

A zöldkötvények kibocsátása számos előnnyel járhat mind a társadalom, mind a vállalatok számára. A rendszerszintű, piacépítő hatás mellett jelzik a zöldpénzügyek és fenntarthatóság melletti kibocsátói elköteleződést.

A fenntarthatósági szempontoknak köszönhetően olyan körrel szélesedhet a befektetői bázis, amely kifejezetten zöldkötvényeket kíván vagy tud csak vásárolni. Mindezek következtében megjelenhet a zöldprémium („greenium”) jelensége, ami alacsonyabb forrásköltséget eredményezhet a kibocsátó vállalat számára.

Az MNB az Nkp 2019. júliusi elindításakor a hazai vállalatikötvény-piac likviditásának növelését tűzte ki célul, hogy a hazai vállalatok a bankhitelek mellett megfelelő mértékben támaszkodjanak más finanszírozási formákra is. Ez hozzájárulhat a monetáris politikai transzmisszió hatékonyságának javulásához, mivel a vállalatok forrásellátottságát biztosító piacok közötti egészséges verseny a jegybanki kamatdöntések hatékonyabb érvényesülését biztosíthatja.

A Növekedési kötvényprogram keretében eddig 27 vállalat több mint 500 milliárd forint értékben vont be forrást.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam