2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Válságállók a fenntartható befektetések

A járvány alatt is válságállónak bizonyultak a társadalmi hasznosságot figyelembe vevő befektetések, köztük az OTP Alapkezelő tematikus, környezeti hatásra fókuszáló alapja, az OTP Klímaváltozás 130/30 alap is.

Járvány alatt is zöld a jelzés Fotó: Shutterstock

A Klímaváltozás 130/30 egy tematikus részvényalap, amely elsősorban olyan cégek részvényeit tartja, amelyeknek tevékenysége a fenntartható fejlődést segíti, környezeti hatásuk pedig pozitív. A kiválasztás során három szektort figyelnek, az egyikbe az úgynevezett zöldenergiás cégek, a másikba a vízgazdálkodással, a fenntartható hulladékgazdálkodással foglalkozó vállalatok, a harmadikba pedig a fenntartható élelmiszer-termelésre fókuszáló cégek tartoznak.

Az alap 2008-as alapítását követő időszakban a megújuló energiával foglalkozó cégek teljesítményét nagyon erősen befolyásolták az akkoriban még nagyon hangsúlyosan jelen lévő állami támogatások. Azonban az iparág azóta „felnőtté vált”, aminek az a következménye, hogy nagyrészt már tisztán a vállalatok piaci teljesítménye határozza meg a teljesítményüket, ami az alapkezelők dolgát is megkönnyíti.

A legutóbbi idők trendjei közül Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója a hálózatmenedzsment felértékelődését emelte ki, amire jó példaként az Alteót hozta fel. „Ezen a területen a portfólióbefektetők számára is egyre inkább azok a jó befektetések, amik maguk is jó portfóliót tartanak fenn. Mivel az Alteo foglalkozik szél-, nap- és gázenergiával is, ütemezett áramtermelést tud vállalni. A járvány alatt gyorsan visszaeső kereslet pedig megmutatta, hogy milyen értékes, ha a rendszerirányító rugalmasan tudja felhasználni az energiaforrásokat a rendszeren belül” – mondta.

Az olajár összeomlásának megújuló energiás cégekre gyakorolt hatásáról Czachesz azt mondta,

amíg a 2008-as válság idején nagyon erős volt a kapcsolat, a járvány idején nem volt különösebb hatása az olajárnak a megújuló iparágra. Ennek az egyik oka, hogy a megújuló iparág is felnőtt azóta, és a befektetők jobban tudnak differenciálni.

Arra a kérdésre, hogy mekkora potenciált lát abban, hogy a nagy olajipari cégek megújulókra álljanak át, Czachesz azt mondta, hogy az ilyen cégek közül sok rendelkezik olyan mérnöki és pénzügyi tudással, ami bizonyos területeken abszolút kiaknázható lenne. Ilyen terület lehet a mobilitásban az üzemanyagcellás hidrogéntechnológia. Azonban ezeket a technológiákat az olajipari óriásoknak csak külön cégben lenne érdemes tőzsdére vinni, hiszen így a részvények az impakt portfóliókba is bekerülhetnek.

A fenntarthatóság elérésében a pénzügyi szabályozás szintjén is van mozgástér, Czachesz szerint itt elsősorban arra lenne szükség, hogy központilag legyen szabályozva, hogy a cégek beszámoljanak a szén-dioxid-kibocsátásukról, amit aztán mérnöki cégekkel kellene auditáltatni. A közeljövő gazdasági kilátásairól megjegyezte, hogy sorsdöntő lesz a novemberi amerikai választás, hiszen az Egyesült Államokban a demokraták hatalomra kerülése esetén a Green New Deal komoly lökést adhat a fenntarthatóságnak.

Neked ajánljuk
Csomagolásmentes vízzel rukkolt elő a Hell Búcsút mond az olcsó húsnak az ALDI Palánták a nehéz helyzetű családoknak Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: G7.hu
Vissza
Hírfolyam