2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Folyamatosan nő a másodlagos forrásból nyert arany jelentősége

A világ aranyhiánnyal küzd, a bányászat nem képes lépést tartani a kereslettel. Nő az újrahasznosítás és a lakossági ékszerek jelentősége.

Az arany unciánkénti ára átlépte a 2008-as a gazdasági válság alatti történelmi csúcsot, a 2034 dollárt. Ennek ellenére a járvány miatti kényszerpihenő hatására a bányák 15 százalékkal kevesebbet termeltek ki az idei év első hat hónapjában, mint a 2009-es rekordév azonos időszakában. Ráadásul a készletek egyre nehezebben hozzáférhetők, ezért mind költségesebb a bányászat, amely a természetet is súlyosan károsítja – írja a World Gold Council, az aranyipari szereplők legfontosabb lobbiszervezetének friss tanulmánya alapján az azuzlet.hu.

Az arany nagykereskedői új források után néznek: a lakosság megunt ékszerei és kisebb részben a technikai eszközök szétbontása a két legfontosabb alternatívája a bányászatnak.

Az elhasználódott számítógép-alkatrészek is remek aranyforrásnak számítanak. 2019-ben az arany másodlagos forrásokból történő beszerzése 11 százalékkal, 1304 tonnára növekedett – a piacra került teljes aranyállomány 27 százalékát tette ki Fotó: shutterstock.com

A számítógépekben, az okostelefonokban, a fogprotézisben és az autókban is van arany. A szemétbe került aranytartalmú dolgok lebontása sokkal olcsóbb és környezetbarátabb aranyforrás, mint a bányászat. Egy okostelefon ugyan csak néhány milligramm aranyat tartalmaz a korrózió elleni védelem okán, de 19 ezer szemétbe kerülő telefonnál ez már 270 grammot jelent, ami jelenleg 20 ezer dollárt ér.

Az újrahasznosítás jelentőségének növekedésével párhuzamosan javul a szemétből az aranyat kiszűrő berendezések minősége – egyre kisebb mennyiségeket is képesek kimutatni.

A hulladékot újrahasznosítók bánatára ugyanakkor az utóbbi években a gyártók az egekbe szökött aranyár miatt részben ezüsttel helyettesítik az aranyat, amelynek csak 24 dollár unciája.

Neked ajánljuk
Jelentősen megugrott az amerikai széniparhoz kapcsolódó kibocsátás Csomagolásmentes vízzel rukkolt elő a Hell Villanyautók: kikerül a városokból, de nem szűnik meg a környezeti terhelés? Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: azuzlet.hu
Vissza
Hírfolyam